L’Abaceria s’instal·larà al passeig de Sant Joan almenys fins al 2020

abaceriaL’última gran reforma de Mercats de Barcelona, el mercat de l’Abaceria, ha començat a caminar lentament amb els primers contactes entre l’Ajuntament i els paradistes, que van ser informats en assemblea abans de l’estiu. L’estudi inicial preveu instal.lar el mercat provisional, mentre durin les obres, a la part alta del passeig de Sant Joan.

Primer la junta i després tots els paradistes ja han estat informats de l’estudi previ que precedirà un projecte que no es redactarà abans del pròxim mandat, però que preveu unes obres mínimes d’entre tres i cinc anys que totes les fonts consultades allarguen en privat fins a set o vuit, també tenint en compte el retard que pot suposar un possible canvi de govern a Barcelona en les eleccions del maig de 2011.

Els detalls que ara mateix tenen els paradistes, en tot cas, apunten que l’Abaceria provisional s’ubicaria al passeig de Sant Joan i que el redisseny de l’espai, amb l’ampliació de les deu càmeres frigorífiques que el pla Zapatero va permetre construir l’any passat (80.000 euros d’inversió), tindrà un elevat cost per als afectats.

De xifres n’hi ha poques, encara, però el preu del metre quadrat nou s’ha estipulat en 1.700 euros; això vol dir que una parada de les grans, pot haver de pagar 50.000 euros, als quals caldrà afegir el lloguer d’espai en les càmeres del soterrani, perquè la nova normativa no permet tenir frigorífics a mà del venedor i això també obliga a un desplaçament al soterrani. Malgrat aquestes dificultats, la junta de l’Abaceria i els paradistes han fet una lectura “positiva” de les novetats en un dels últims mercats històrics de Barcelona que encara no s’han reformat. Altres veus més crítiques han apuntat que la mitjana d’edat dels actuals paradistes i els anys que passaran fins a tenir la nova Abaceria farà desistir molts paradistes del retorn, ja que molts fregaran el 2020 l’edat de jubilació o prejubilació i evitaran fer una forta inversió en la nova parada.