La plaça del Nord s’endureix amb una superfície de sorra i argila més compacta

p07f1La plaça del Nord, un dels centres socials més actius de la Vila per la presència dels Lluïsos i La Salle Gràcia, s’ha aixecat en els últims dies per sotmetre’s a una reforma que comportarà que l’espai sigui més dur. Onze anys després de la mobilització veïnal que va impedir que s’acabés convertint en una plaça dura, l’espai no arribarà a eliminar la superfície de sorra -tècnicament sauló- però aquesta se substituirà per sauló estabilitzat, una combinació premsada i més compacta de sorra i argila.

Els treballs, que depenen tècnicament de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament, estan en marxa des de fa quinze dies i no s’enllestiran fins al desembre, i fins al moment ja s’ha aixecat la superfície de sauló que encara permetia visualitzar els clàssics sots de les places de sorra. Amb el canvi cap al sauló estabilitzat, que tindrà una capa de 12 centímetres, la plaça guanyarà duresa i uniformitat però no perdrà drenatge, segons apunten fonts municipals. La zona tancada de jocs infantils sí que mantindrà la sorra actual i no patirà grans canvis.

Amb la plaça encerclada per tanques i amb els usuaris desplaçats a altres espais com els jardins del Mestre Balcells, els treballs dels operaris també s’estan centrant a renovar els escossells dels arbres, la reposició de peces de paviment de formigó, la renovació de la xarxa de reg i la substitució dels arbustos en el costat mar de la plaça. A tall anecdòtic, en aquesta banda mar, l’aprofitament d’una tanca d’una anterior reforma a Sarrià ha provocat que hi hagi una indicació confusa: “Jardins tancats per obres. Accés a la Fundació Blanquerna pel passeig de Sant Gervasi”.

L’última reforma de la plaça del Nord, el 1999, va portar molta cua per la por dels veïns que es fes una plaça dura aprofitant la idea de fer un aparcament subterrani. En aquella ocasió la intervenció veïnal i la mediació del conseller d’Urbanisme, Albert Musons, va forçar que l’Ajuntament de Barcelona fes marxa enrere en el projecte inicial. Aquesta vegada la plaça anirà un pas més enllà de l’estat actual i passarà a ser semidura.