Quadern de viatge d'un dia a Gràcia

Cultura

Il.lustració: Pep Montserrat

 

La iaia que demana una lliura de cigrons al mercat de l’Abaceria, els rètols d’estuc que encara són a les façanes orfes del seu antic negoci, la lectura dominical del diari a una plaça de la Virreina mentre la canalla i els gossos juguen, en Bertomeu arreglant els futbolins a la Violeta... Detalls de la vida quotidiana que fan de Gràcia una vila única dins la gran ciutat. Detalls captats per una mirada molt acostumada a plasmar històries amb traços tan únics i reconeguts com els de Pep Montserrat. Què real i precisa és la seva Gràcia dibuixada.

"Sóc un nano de poble que va escollir a quest barri per viure-hi, un barri que ja era el meu abans de venir”. El noi de Roda de Ter és ara el gracienc que ha il.lustrat llibres publicats a diversos països d’Europa i els Estats Units, és il.lustrador habitual de premsa des de fa més quinze anys (a la seva llarga llista de noms hi figura l’Avui, La Vanguardia, El País, The Chicago Tribune, The New York Times o The Wall Street Journal), o el responsable del llibre Un dia a Gràcia, editat per l’Ajuntament. Fa uns dies es trobava al Café Salambó envoltat per una banda per la cara visible (i política) dels Quaderns de voyage, l’alcalde Jordi Hereu, i per una altra, Arnald Ballester, Premi Nacional d’Il.lustració 2008 i professor-company de l’escola Massana, qui no es va cansar de tirar floretes a Montserrat. “El Pep és un dels grans dibuixants d’aquest país, i a més de tenir ofici, té una mirada penetrant capaç de copsar la vida de la gent, una vida plena de detalls”, assegura Ballester, “que als aborígens se’ns escapa”.

L’Ajuntament de Barcelona va iniciar aquesta col.lecció al barri de la Ribera, i Gràcia ha estat el darrer barri escollit. El llibre és un recorregut per les places i carrers de la Vila, els bars i restaurants més emblemàtics, les botigues o equipaments que són símbols identitaris a través del traç i dibuix de Montserrat. L’artista reconeix que ha tingut un marge molt ampli de llibertat a l’hora d’elaborar el llibre i no amaga la seva satisfacció amb el resultat. “A més és molt diferent del que he estat fent fins ara” però això, de fet, és també una característica de l’il.lustrador gracienc. El seu talent i estil són inconfusibles però els seus treballs sempre són diferents. “Ha estat un gust poder recórrer la Vila, passejar-m’hi, i he procurat ser directe, espontani, i jugar amb la mirada i els detalls”.