L’Hospital Evangèlic, a punt de convertir-se en la seu definitiva de la nova escola de primària

Societat

El trasllat del Nou Hospital Evangèlic des del carrer Camèlies a Gràcia fins al Poblenou, anunciat fa quatre anys i ara previst d’inaugurar el 2021, ha madurat en les últimes setmanes un acord complementari quasi irreversible entre l’Ajuntament i la fundació de l’equipament que convertirà aquest espai en la seu definitiva de la nova escola de primària de la Vila de Gràcia, la Teixidores de Gràcia, actualment ubicada en mòduls prefabricats al carrer Encarnació. Així ho han apuntat fonts coneixedores de les negociacions a aquest setmanari després que el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ja avancés en l’últim ple de març que “s’està tancant una proposta però fer-ho públic seria una irresponsabilitat fins que no es estigui en ferm”. L’acord, pràcticament fet, deixa l’espai de 4.650 metres quadrats de l’actual centre concertat, característic al barri -entre Escorial i el Nou Sardenya- per la seva façana de maó vermell com un nou emplaçament educatiu que simbolitza la concreció de les promeses en aquesta matèria de l’actual govern, juntament amb la tramitació de l’institut Vallcarca. L’escola que en sortirà beneficiada, la Teixidores, va començar a funcionar provisionalment el curs 2017-2018 en l’illa interior del carrer Encarnació 61 amb dos grups de P3 i l’Associació de Familiars esperava de manera imminent aquest anunci de trasllat definitiu per evitar el col·lapse en els mòduls.

El Nou Hospital Evangèlic, l’equipament sociosanitari de caire concertat del carrer Camèlies i amb història arrelada a Gràcia des del segle XIX, ja està a punt de marxar del districte en la recta final que li preveu inaugurar un nou espai més ampli al Poblenou, a la zona de la superilla, entre els carrers Ciutat de Granada i Àvila. El trasllat, previst per al 2021, tindrà amb tota probabilitat una solució de futur immediata per a l’espai que quedarà buit en aquesta zona del barri de la Salut -entre Escorial i el Nou Sardenya-, on l’Evangèlic s’ha convertit en un referent amb el seu característic edifici de maó vermell: l’espai, de 4.650 metres quadrats, té tots els números per acollir la seu definitiva de la nova escola de primària de Gràcia, Teixidores de Gràcia, ubicada provisionalment al carrer Encarnació des de fa dos cursos.

L’acord, encara pendent dels últims serrells, busca culminar la política educativa d’aquest mandat al districte, on la inauguració de l’escola de primària en mòduls prefabricats el curs 2017-2018 va significar superar en oferta pública per primera vegada el nombre de places que tradicionalment a Gràcia havia liderat l’oferta privada i concertada en una dinàmica que es vol consolidar també amb la tramitació ja confirmada de l’institut Vallcarca.

El procés de negociació, segons fonts coneixedores de les converses, s’ha començat a esclarir en els últims dies un cop hi ha hagut una certa marxa enrere de l’interès que hi havia per part d’un propietari privat de donar continuïtat a l’espai com a centre sociosanitari i del pas endavant de l’Ajuntament, amb qui l’Hospital Evangèlic ja havia acordat el trasllat a terrenys municipals del Poblenou. La negociació, en aquest cas, es remunta al passat mandat, quan el cosnsitori va oferir una primera peça ubicada a Roc Boronat amb Almogàvers i definitivament en aquest mandat s’ha plantejat l’acord a Ciutat de Granada amb Àvila, justament a la superilla d’aquesta zona del 22@. El trasllat del centre li suposarà duplicar metres quadrats i créixer dels 116 als 180 llits.

L’Associació de Familiars de Teixidores de Gràcia esperava l’imminent anunci d’ubicació definitiva des que el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va apuntar en el ple de març que s’estava treballant en un acord però que aquest no s’anunciaria fins que el pacte sigués ferm.