Principi d’acord entre veïns del Coll i Districte per eixamplar el coll d’ampolla

Societat

El conflicte de mobilitat i seguretat de pas entre el carrer Santuari i el minidistribuïdor que formen els carrers Ceuta, Portell i Tirso, enquistat des de fa una dècada llarga, ha començat a desencallar-se amb el principi d’acord entre el Districte i quatre finques afectades per una expropiació parcial que permetrà eixamplar el coll d’ampolla que es forma en l’accés. Una de les quatre finques és la casa de l’escriptor Joan Sales i Núria Folch, on es va escriure Incerta glòria i es va impulsar l’edició de la majoria d’obres de Mercè Rodoreda.

La negociació ha culminat en les últimes setmanes amb la signatura ja d’alguns dels afectats i el compromís per escrit del Districte que la reforma servirà explícitament per solucionar el coll d’ampolla amb una proposta de pacificació que afavorirà el trànsit de vianants. “Tot es va portar d’una manera estranya i suspecta, en un moment que també es belluga el pla dels Tres Turons, i no estàvem segurs que el projecte fos per pacificar”, apunta Maria Bohigas, néta de Sales i directora de Club Editor. Amb aquests dubtes inicials, Bohigas afirma que ara la signatura de l’acord és imminent.

La concreció urbanística de l’eixamplament del vial entre Santuari i Ceuta es concretarà, tal com apunten gràficament fonts del Districte en “una mossegada” a la part més estreta del terreny escarpat que dóna accés a les finques i que es traduirà en unes voreres de 2,5 metres a banda i banda (actualment 1,1 i 0,9 metres), la creació d’una miniplaceta a la banda ampliada i una semipeatonalització tant a l’entrada des de Santuari com a una de les sortides cap a Tirso. “No eixamplem el carrer per al pas del trànsit sinó que ampliem voreres per donar seguretat al camí escolar i garantir el pas altern del bus”, remarquen aquestes fonts municipals.

El coll d’ampolla ha anat agafant complexitat en els últims anys no només amb l’arranjament del carrer Portell i del camí de Can Mora fins al Mirador del Virolai-Joan Sales sinó també amb l’augment de trànsit cap a la nova escola bressol El Gat Negre, l’ampliació del Virolai o la mateixa presència en aquell punt estret de l’escola Mare de Déu del Coll. Ara l’expropiació parcial de les finques és el primer pas per executar la reforma, que entre l’avantprojecte i el projecte executiu, no s’iniciarà fins al 2021. Mentrestant l’espai se senyalitzarà en les properes setmanes -ja s’ha encarregat a serveis tècnics- amb un senyal de prohibit el pas des de Santuari, amb l’excepció de serveis i veïns.