Un projecte per edificar sis plantes de pisos a l’estació de Fontana, premiat a Nova York

Societat

La façana seminua entre mitgeres de l’estació de Fontana, amb el seu accés històric però inusualment a peu pla, pot tenir els dies comptats en el proper mandat, després que aquest dimarts el congrés Smart Cities a Nova York hagi premiat un projecte d’arrel parcialment barcelonina que inclou la construcció d’un edifici de sis plantes d’habitatges al seu damunt. L’experiment de remunta moderna, segons la proposta guanyadora del col·lectiu de constructors i arquitectes CAH i ATRI, concreta 19 habitatges amb espais comunitaris interiors i superiors i un sistema de façana flexible en dos mòduls que poden quedar semidescoberts. Els materials (fusta, acer, formigó i contenidor) també aporten originalitat al projecte, que ja va ser un dels tres triats per anar a la final a partir del concurs sobre habitatge assequible que enguany han impulsat els ajuntaments de Barcelona i de Nova York.

La viabilitat del projecte se sosté ara mateix en el compromís de BCN En Comú de “desenvolupar la promoció” i la gerència d’habitatge municipal només hi veu la dificultat de comptabilitzar la construcció sense aturar l’ús intensiu de l’estació. CAH i ATRI, per la seva banda, passen a la fase d’elaborar el projecte bàsic i la maqueta.

L’última façana lliure de certa alçada edificable del carrer Gran, la de l’estació de metro de Fontana, ja té proposta de construcció d’un edifici de sis plantes i 19 habitatges totals en una idea que ha estat la guanyadora aquesta setmana de l’anomenat BCN-NYC Affordable Housing Challenge, en una decisió que s’ha anunciat en el congrés Smart Cities a la ciutat nord-americana després d’un procés impulsat pels ajuntaments dels dos territoris i en el qual hi han participat 54 iniciatives.

El projecte, que ja es va classificar entre els tres finalistes del concurs el març passat, s’entronca en l’objectiu del certamen de formular propostes per fer habitatge assequible a les ciutats i forma part d’un model de creixement modular que l’equip CAH i ATRI també planteja en altres emplaçaments a Brooklyn, Harlem i Medellín. “Hi ha espais i edificis que existeixen on hi ha espai per construir”, defensa l’equip guanyador.

En el cas de Gràcia, el plantejament ha tingut en compte “el procés de gentrificació, el model de ciutat compacta i els temps i els costos de construcció de la proposta”, segons ha apuntat Alfredo Palomera en la presentació del ja projecte guanyador al saló Construmat aquest dimecres.
L’estació de Fontana acolliria un nou edifici en una mena de remunta moderna amb aquests 19 habitatges -un dels quals adaptat-, amb espais comunitaris interiors i superiors i un sistema de façana flexible en dos mòduls que poden quedar semidescoberts. “L’estació, en qualsevol cas, seguiria funcionant”. ha explicat Oihana García. Els materials (fusta, acer, formigó i contenidor) també aporten originalitat al projecte. “A més, construir sobre el que està construït, redueix fases”, ha defensat Palomera.

Amb la part de la voluntat de l’equip de constructors i arquitectes guanyadors del concurs, en qualsevol cas, no n’hi ha prou. Però el projecte d’Estació Fontana ja té una pista d’aterratge parcial a l’Ajuntament un cop el programa de BCN En Comú ha concretat la voluntat de “desenvolupar la promoció” de Fontana. L’alcaldessa Ada Colau s’hi va referir explicitament també aquest dimecres en una visita al Centre Moral.

La gerència d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona també es mostra segura de l’execució d’aquest i d’altres projectes d’habitatge assequible que ja s’han anunciat en aquest mandat com el projecte de la placeta Manuel Torrente o el de l’avinguda Sant Josep de la Muntanya, a l’emblemàtica Kasa de la Muntanya. Òbviament la reconversió de l’equipament de l’estació amb la remunta de pisos requeriria un pla especial i la modificació de categoria urbanística (de 7 a 7hd) i només preocupa el camí engegat si hi ha un canvi radical en la línia política després de les eleccions del 26 de maig. Els tècnics municipals també subscriuen la línia de treball de CAH i ATRI en el sentit que el desplegament de l’obra s’hauria de fer tenint en compte l’ús intensiu i inaturable de l’estació. CAH i ATRI ara passen a la fase d’elaborar el projecte bàsic i la maqueta.