El pla de retirada de l’amiant de l’Abaceria inclou 4 punts veïnals de mesura i controls de 12 hores

Societat

El pla de retirada de l’amiant de l’antic mercat de l’Abaceria, aturat des del març després que la pressió veïnal detectés l’absència de garanties de protecció per al veïnat, els comerciants i els vianants, ja treballa en els detalls dels preparatius del nou plec de licitació, que es basarà en el disseny de l’expert en amiant i higienista industrial, Lluís Mallart, contractat com a assessor per l’Institut de Mercats.

Una de les primeres peticions que ha fet Mallart ha estat la col·laboració directa de la plataforma Afectats Abaceria en les tasques de mesurament i control en el procés de retirada de l’amiant -uns 9.266 metres quadrats- que en tot cas arrencarà a la tardor amb el confinament total de l’espai amb una bombolla. Mallart, segons confirmen fonts municipals, ha fet arribar als veïns organitzats una demanda concreta que passa per fixar quatre punts de mesura en balcons que estiguin al voltant de l’equipament i a nivell de les plaques, preferiblement a prop de les cantonades. Els mesuraments pretenen detectar amb aparells de precisió les partícules en suspensió que es puguin desprendre de l’actuació dels treballadors.

Les quatre cantonades de l’Abaceria coincideixen amb la confluència dels carrers Tor­ri­jos-Travessera de Gràcia, Puig­mar­tí-Torrijos, Travessera de Grà­cia-Mare de Déu dels Desem­parats i Puigmartí-Mare de Déu dels Desemparats.

El procediment tècnic, segons la proposta que Mallart ha fet arribar als veïns, planteja que cada dia de la setmana, de dilluns a divendres, un tècnic es presenti a les vuit del matí a un dels pisos amb balcó seleccionats i activi l’aparell de mesurament fins a les vuit del vespre, moment en el qual l’anirà a retirar. Cada dia de la setmana aquest procediment es faria un dels punts i el divendres es faria el mesurament des de l’interior del mercat.

La proposta també té una dimensió afegida internacional perquè el mesurament i control de l’amiant de l’Abaceria preveu que setmanalment totes les proves s’enviïn a França on laboratoris experts en detecció electrònica acabarien d’executar amb precisió el càlcul del nivell de partícules d’amiant alliberades i si aquestes són perjudicials per a la salut.