El Rebost de Gràcia estrenarà la distribució solidària d’aliments a la tardor

Societat

El Rebost de Gràcia, reivindicat durant els últims tres anys com a Rebost Solidari per la plataforma d’entitats Gràcia Participa, serà una realitat finalment la pròxima tardor i de fet ja es troba en la recta final del seu condicionament en un local de propietat municipal al carrer Reig i Bonet 12A, entre Escorial i Torrent de les Flors.

A l’espai, fins ara utilitzat com a magatzem de l’escola provisional Teixidores de Gràcia, s’hi estan fent tasques de pintura i ja han arribat les estanteries de l’entitat, que es desplegaran en la majoria de 80 metres quadrats. El local, segons ha pogut constatar aquest dijous aquest setmanari, també té un espai de manipulació d’aliments frescos i un lavabo i hi falta aixecar una paret per cedir encara un tros de magatzem a l’escola municipal veïna. Gràcia Participa, per la seva banda, està ultimant la formalització legal com a entitat, condicionada a la concessió d’una subvenció.

El funcionament del rebost serà similar “al d’un súper”, segons expliquen fonts municipals. L’usuari, habitualment assessorat des de Serveis Socials, gaudirà d’un sistema de punts i podrà bescanviar aquests punts pels productes del rebost que desitgi. El gran canvi serà aquesta llibertat en l’obtenció de productes i també la priorització d’aquesta oferta en detriment de les que fan les entitats religioses, que ara assumien majoritàriament l’oferta a la ciutat. “Fins ara les entitats religioses feien paquets tancats, i l’usuari triava l’oferta millor; també introduim una certa laïcització del servei”, apunten.

Tres anys de camí. El projecte de rebost arriba a la concreció en els últims dies de mandat però el seu recorregut reivindicatiu es remunta al juny de 2016, quan a iniciativa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), un primer grup d’entitats com l’Associació Veïnal de Gràcia, els Castellers, La Torna, Lluïsos i l’Orfeó va posar sobre la taula la proposta en el marc del pla de xoc contra la pobresa a Gràcia, que obertament defensava la CUP.
Davant la manca de concreció d’aquest pla al Districte, la societat civil gracienca va tirar pel dret i va organitzar un primer recapte al Jardi del Silenci, situat al carrer Encarnació, en una iniciativa que es repetiria cada dimecres. Els promotors del projecte ja van deixar clar aleshores que el Rebost Solidari s’havia de coordinar des d’un espai de titularitat pública per poder impulsar la recollida de sobrants alimentaris de mercats, centres escolars, grans superfícies i comerços. En aquell moment es reivindicava l’espai buit de l’antic CAP Quevedo.

El juny de 2016 Gràcia Participa va tirar endavant amb una proposició recolzada per CUP, CDC i ERC la proposta d’ubicació del rebost a l’exCAP Quevedo. El novembre de 2016 el ple va aprovar la creació de l’equipament a través de gestió pública dins del pla de xoc contra la pobresa amb els mateixos grups donant-hi suport. BCN En Comú va abstenir-se argumentant que no ho considerava una prioritat.

El febrer de 2017, però, una reunió entre Gràcia Participa i el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va desbloquejar el procés descartant l’opció de l’exCAP Quevedo perquè es va extingir el règim de cessió que en els últims anys el ministeri de Sanitat havia pactat amb l’Institut Català de la Salut. Justament el barri de la Salut va ser el nou objectiu. “Volem que estigui a prop del centre de serveis socials Coll-Vallcarca”, va apuntar la consellera del govern Judith Calàbria.

El llarg camí va continuar amb noves iniciatives com el recapte que van fer l’Europa i la Fundació Festa Major per al rebost el juliol de 2017 i l’últim entrebanc gros pel que fa al local es va registrar el Nadal de 2017 a 2018, quan s’havia aparaulat un local al carrer Ventalló, al Camp d’en Grassot, i la propietat es va fer enrere.