Casa Vicens arrenca el seu pla educatiu per potenciar un nou públic de proximitat

Societat

Casa Vicens ha presentat aquesta setmana la seva nova aposta per al curs 2019-2020, el pla educatiu, amb tallers d’arquitectura i sessions d’scape, amb els quals vol atraure un nou públic de proximitat, en la línia del target principal que s’ha acostat a l’espai museístic en els primers 18 mesos d’obertura. L’ampliació d’oferta, un cop constatat el creixement sostingut de Casa Vicens amb 123.000 visitants l’any 2018 -quan els càlculs del pla d’impacte turístic possibilitaven arribar als 203.250- no pretenen augmentar les xifres sinó “repotenciar el públic de proximitat i obrir la casa als ciutadans més petits de Barcelona”, segons ha apuntat el director de Casa Vicens, Emili Masferrer.

El pla educatiu, treballat des de la passada tardor amb la Fundació Bosch i Gimpera i el Col·legi d’Arquitectes, té com a objectiu acostar l’arquitectura als alumnes de primària amb activitats com un encàrrec arquitectònic que els escolars han de treballar amb peces de Lego un cop abans han descobert les característiques de construcció, orientació, decoració o disposició de la Casa Vicens. Per als alumnes de secundària la proposta és una scape Vicens, un joc de resoldre proves i enigmes per l’espai museístic amb referències històriques al setmanari satíric La Campana de Gràcia.

Casa Vicens activarà el pla aquest diumenge amb un primer taller però a les escoles es posarà en marxa el curs que ve. En les últimes setmanes la proposta ja ha estat testejada positivament per 277 alumnes de vuit escoles de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi.

Casa Vicens ha superat els seus primers 18 mesos d’activitat des que aquell 16 de novembre de 2017 va obrir portes com a casa museu amb la presentació del seu pla educatiu, una eina que pretén atraure nou públic de totes les edats, començant pels més joves. “Volem repotenciar el públic de proximitat i obrir la casa als ciutadans més petits de Barcelona”, ha apuntat el director de Casa Vicens, Emili Masferrer. “Els museus han de deixar de ser espais avorrits”, ha afegit Núria Serrat, responsable de la Fundació Bosch i Gimpera (Universitat de Barcelona), col·laboradors del projecte.

El pla educatiu, que s’ha treballat des de la passada tardor, té com a objectiu acostar l’arquitectura als alumnes de primària amb activitats com un encàrrec arquitectònic que els escolars han de treballar amb peces de Lego un cop abans han descobert les característiques de construcció, orientació, decoració o disposició de la Casa Vicens. Dimarts, de fet, els periodistes també van ser emplaçats a posar en pràctica aquesta prova en la roda de premsa. Per als alumnes de secundària la proposta és una scape Vicens, un joc de resoldre proves i enigmes per l’espai museístic amb referències històriques al setmanari satíric La Campana de Gràcia.

Casa Vicens posarà en marxa aquest pla educatiu el curs que ve però en les últimes setmanes la proposta ja ha estat testejada per 277 alumnes de vuit escoles de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi: Rius i Taulet, Reina Violant, Patronat Domènech, Claret, Concepció, Dolors Monserdà, Sil i Montserrat. El servei educatiu de Casa Vicens preveu una calendarització màxima d’una escola per dia amb dos monitors quan comenci l’oferta en el curs 2019-2020, que anirà dirigida en un principi a totes les escoles de la ciutat. Aquest juny, però, ja es posarà a prova la dinàmica en obert amb un taller per a famílies aquest diumenge 2 de juny i amb un encàrrec del centre de Recursos Pedagògics de Sarrià al voltant de les matemàtiques. També se seguiran fent workshops amb mestres de diferents escoles interessades en el projecte.

Primer any contingut. El contacte informatiu de Casa Vicens també ha servit aquesta setmana per conèixer dades oficials de visitants a tancament del primer any complet. Un total de 123.000 visitants han entrat a l’espai museístic, una dada que se situa per sota dels 203.250 visitants que preveia el pla d’impacte turístic i que va alertar alguns sectors socials de Gràcia. “Hem donat preponderància al visitant local i alhora hem tingut en compte repartir bé els visitants en les diferents franges horàries d’obertura”, explica Masferrer.

15 anys de Casa Fuster. L’altra ‘casa’ de Gràcia, la Casa Fuster dels Jardinets, celebrarà el 6 de juny els seus 15 anys de funcionament com a hotel monument amb una festa a la terrassa de l’establiment que servirà de punt de trobada d’amics, clients i agències i de nova presentació del nou Panot Restaurant de Marc Ribas, en marxa des del passat 14 de maig.