Puigdemont esgarrapa a ERC un miler de vots a les europees i triplica el suport de Junts a Gràcia

Política

Esquerra Republicana comptava a Gràcia una variació en negatiu d’almenys un 30% del vot que tindria a les eleccions municipals en relació al que tindria a les eleccions europees per l’efecte Puigdemont, i l’efecte ha existit, amb un suport al candidat de Junts x Cat que significa gairebé el triple del que ha rebut la llista de Quim Forn a les eleccions municipals. Però el vot no ha vingut tant per ERC com per la probable suma sobretot dels votants de la CUP i de la llista Graupera. Però no només.

El salt de Junts dels 8.101 vots a les eleccions municipals fins als 21.816 a les eleccions europees significa una diferència de +13.715 sufragis i la suma dels vots de les dues llistes independentistes que no han participat en l’elecció europea concentra 7.397 vots. Hi ha més de sis mil votants que han votat Puigdemont que surten d’un altre tipus de vot dual (si és que el recompte provisional és correcte).

Esquerra, en aquest sentit, només ha perdut 1.244 vots que poden haver anat a Puigdemont, i sense que hi hagi de tenir relació, òbviament, qui pateix una caiguda més gran en relació a les eleccions municipals és Podem, amb una variació de -7285 sufragis. En menor mesura, a Valls també l’han votat 1.802 electors menys.

El candidat de Junts a l’exili, però, no ha estat l’únic que a Gràcia ha fet augmentar els vots de la seva marca electoral a Europa en comparació amb la marca municipal. El PSC i el PP també han concentrat una quantitat més gran de vot, si bé en quantitats menors que les de Puigdemont: en concret, el PSC ha obtingut 1.179 vots més i el PP 592 vots més a Europa entre els votants de Gràcia.

La forta volatilitat del vot europeu, pel que té de simbòlic al marge de l’efecte de tensió independentista que li ha donat la candidatura de Puigdemont, també es demostra en la variació obtinguda en els resultats d’enguany a Gràcia en relació amb les eleccions europees d’ara fa cinc anys, les de 2014. Respecte d’aquells comicis, la variació més forta -amb un increment de la participació que ja és prou significatiu- no només la registra Junts (més de deu punts percentuals, la meitat dels quals els perd ERC) sinó que hi ha augments forts del PSC i Podem i qui s’ensorra és el PP.