El consell de Gràcia, pendent de renovar la meitat dels consellers i del pacte a Barcelona

Política

Amb el tauler de les negociacions per formar govern a l’Ajuntament encara empantanegat, els principals partits implicats, BCN En Comú i ERC, han celebrat aquesta setmana -dimecres en el cas dels republicans- o celebraran al principi de la que ve -dimarts, els comuns- sengles assemblees que han servit per constatar que el desllorigador queda lluny dels àmbits locals i que la decisió arribarà a l’últim moment. Encara queda més lluny, doncs, la renovació del consell de districte, del qual encara no es pot determinar qui serà el nou regidor.

Però els grups municipals sí que han començat a elucubrar internament el reposicionament numèric que s’ha derivat del percentatge aconseguit en les eleccions del 26 de maig, amb la paradoxa que l’únic partit que havia triat els seus consellers de manera oficial, la CUP, ha fet la feina en va perquè no han aconseguit representació.

BCN En Comú, primera força i guanyadora per 40 vots al districte, repetirà els cinc consellers del mandat 2015-2019 i, tal com van apuntar abans de la campanya, ja hi ha tres consellers que s’han mostrat disposats a presentar candidatura en el procés de primàries locals a partir del 15 de juny. Es tracta de l’actual portaveu, Robert Soro, i les consellers Judith Calàbria i Àngels Tomàs.

ERC sí que augura un procés més complex: en primer lloc pel canvi que suposaria passar a ser força de govern, en segon lloc pel pas de dos a cinc consellers i en tercer lloc perquè ningú no assegura que repeteixen Alba Metge i Núria Pi. “Estem muntant un puzle i res no està tancat”, apunten fonts dels republicans.

Junts x Cat, que ha passat de cinc a tres consellers, té força aclarida la continuïtat de Sílvia Manzano i Sílvia Mayor i haurà de decidir també en primàries “després de Sant Joan”, segons indiquen fonts dels sobiranistes, qui serà el tercer representant.

En situació paral·lela, els dos altres grups municipals que falten, el PSC i Valls-C’s, augmentaran d’un a dos consellers i els seus actuals representants, Alberto Lacasta i Jordi Bea, respectivament, preveuen repetir. “No hi ha una única proposta per al segon nom”, apunta Lacasta. “Tinc força possibilitats de repetir però formem part d’una candidatura transversal i encara trigarem uns dies a saber-ho”, diu en la mateixa línia Bea. El que és pràcticament segur és que el segon de Valls-C’s no serà Jordi Daura, l’exconseller d’Unió que va estar mig mandat en el grup Demòcrata.