Afectats Abaceria i Districte reprogramen retirar l’amiant entre novembre i maig de 2020

El pla de retirada de l’amiant del mercat de l’Abaceria no escatimarà dies de feina i s’allargarà un mínim de set mesos a partir del novembre que ve -no cinc mesos com s’apuntava en el primer pla-, de manera que els treballs s’acabaran gairebé un any després del que inicialment estava previst, amb el lógic nou retard en els terminis de construcció de la nova Abaceria. Aquesta és la principal conclusió de l’última reunió del Districte, l’Institut de Mercats i el col·lectiu Afectats Abaceria, i de la reformulació del cronograma que aquesta setmana ha enllestit l’Ajuntament.

El replantejament, com a resposta a la inquietud de veïns, comerciants i vianants organitzats principalment en el col·lectiu Afectats Abaceria, es menjarà doncs els mesos sense activitat que s’havien de generar entre el primer termini que es va donar per treure l’amiant i enderrocar l’espai (gener-juny 2019), en els quals s’aprofitava per adjudicar el projecte executiu definitiu, i també se superarà el termini de represa previst a partir de la Setmana Santa de 2020, quan es preveia reactivar el comptador de 18-24 mesos més d’obra total. L’estrena ja se’n va amb tota probabilitat al 2023.

El vell mercat de l’Abaceria acumula pols des que el març passat es va frenar el pla previst de retirada dels 9.266 metres quadrats de plaques d’amiant que sobretot s’acumulen al sostre entre dos laterals i la peça central però als quals cal sumar també el material contaminant detectat en baixants i en parades interiors que s’ha inclòs en l’estudi posterior, sobretot a partir de l’alerta llançada pel col·lectiu Afectats Abaceria quan es va fer evident en els documents oficials que el primer pla no preveia cap garantia de protecció per a veïns, vianants i comerciants.

No és el primer cop que l’equipament no avança: l’escena ja va ser similar entre el 20 de juliol, quan es van traslladar els paradistes al mercat provisional del Passeig de Sant Joan, i el 14 de gener, quan va arrencar la primera fase d’obres. Però dos mesos després d’aquella arrencada, arribada la delicada fase de retirada de l’amiant, i sobretot després de les explicacions poc tranquil·litzadores de l’Institut de Mercats, tot es va aturar, es va pactar l’encàrrec d’un nou pla que passava pel confinament de l’espai en una bombolla (vegeu núm. 750), i no ha estat fins dijous passat, en una nova reunió entre el Districte i Afectats Abaceria, que s’ha recalendaritzat per enèsima vegada tot el procés.

Els nous acords preveuen el reinici dels treballs a mitjan novembre amb l’aïllament de l’espai en una bombolla que molt probablement seran tres (dues de laterals i una de central) i que pressuritzaran l’interior a través d’una porta a la qual els treballadors hi accediran per torns i sortiran a l’exterior sense la roba de treball i un cop dutxats en els serveis que s’instal·laran a dins de l’equipament.

L’acta de la reunió calcula que el calendari d’obres, en paral·lel amb els tràmits administratius, es reprendrà “la segona setmana de novembre i durarà cinc mesos”, però fonts municipals adverteixen que cal tenir en compte també dos mesos d’enderroc de l’estructura i de parades interiors que també contenen material contaminant.Aquests set mesos contrasten amb la previsió inicial de 37 dies laborables que els tècnics van apuntar en el primer pla que s’havia d’executar entre març i abril de 2019. ç

Moviments previs. Aquest juliol, almenys, ja es veurà algun moviment amb els sondejos previs que l’expert assessor contractat per l’Ajuntament, Lluís Mallart, ha plantejat amb la col·laboració de veïns amb balcó disponible en els extrems de l’equipament (vegeu núm. 756). El sondeig, amb microscopia electrònica es farà un dia a cada punts durant dotze hores i les dades s’enviaran a laboratoris francesos.

La tramitació i els requisits a l’adjudicatari també seran escrupolosos: aquest juny es llançarà l’anunci de licitació del pla de retirada d’amiant amb un concurs restringit a empreses especialitzades. Les ofertes es presentaran al setembre i a l’octubre la guanyadora haurà de presentar el pla de treball a la Generalitat. L’aprovació es farà la primera setmana de novembre. Com a requisits específics, l’empresa que retiri l’amiant haurà de fer els controls ambientals sobretot en moments crítics, com el desmuntatge de la bombolla, i també haurà de fer control en el filtratge de l’aire. Els depressors, filtradors d’aire, segons apunten fonts municipals, faran un cert soroll.