Abaceria, Vallcarca, seguretat i pla d’usos, principals esculls de mandat entre BEC i PSC

Política

El mandat 2019-2023 a Gràcia ja té data aproximadíssima d’inici: serà la setmana del 22 de juliol, només cinc dies abans de l’antecedent d’ara fa quatre anys, que va formalitzar l’inici del govern efímer de Raimundo Viejo com a regidor i de Gerard Ardanuy com a president. Viejo seria substituït per Eloi Badia al novembre, quan el regidor va ser elegit diputat al Congrés.

Sorprenentment per Gràcia, on els regidors no acostumen a repetir -Xavier Valls, únic cas als anys 80-, el fins ara regidor, Eloi Badia, té tots els números per tornar a rebre l’encàrrec de l’alcaldessa, i més oberta està la presidència, que teòricament hauria de recaure en el PSC però que fonts coneixedores de la negociació del cartipàs no descarten per a ERC, almenys a Gràcia, lloc on els republicans es van quedar a 40 vots de ser primera força.

El mandat, si no s’estova per la banda d’ERC, no serà fàcil per a comuns i socialistes -set de disset consellers- i tampoc ho serà en la contraposició de programes electorals.

Punts coincidents. La revisió del catàleg de Patrimoni no suscita grans diferències, amb els socialistes lligant la mesura amb Barcelona Arquitectura Ciutat Patrimoni, cosa que es va presentar quan el PSC estava al govern. Aquest desembre s’acaba la suspensió de llicències per refer el catàleg. Altres punts concidents són accions en marxa com l’Espai Quiró, l’Espai Jove Grassot, la reforma de Pi i Margall o la reivindicació d’un centre de dia a la Generalitat.

Punts divergents. Clarament oposats, BCN En Comú ha plantejat la finalització de la reforma de l’Abaceria incloent un súper cooperatiu mentre que el PSC preveu recuperar encara la tercera planta soterrània per allotjar pàrquing i plataforma logística que es va descartar.

També topen comuns i socialistes en el pla Vallcarca: els comuns no es mullen al programa i simplement parlen de “nou model urbà” però en el mandat han deixat clar que fins i tot la Rambla Verda té altres opcions sense dipòsit pluvial; en canvi el PSC vol tornar la partida al 2002 i vol la Rambla Verda fins a la casa Comas d’Argemir.

Altres temes de divergència al govern seran en principi el reforç de la seguretat, que els socialistes prometen amb una patrulla fixa de nit o la modificació del pla d’usos, amb el PSC insistint en a creació d’una zona específica a Travessera de Dalt menys restrictiva.

Punts de negociació. L’habitatge públic de lloguer, amb els comuns posant xifres i ubicacions (dos mil unitats fins al 2030), o la remodelació del Nou Sardenya, “integral” per al PSC i menys global per als comuns, “reformes necessàries”, són altres aspectes de debat.