Les campiones olímpiques de l’acidH-Lluïsos de bàsquet, pregoneres de la Festa Major

Societat

La Festa Major 2019 no tindrà enguany ni un pregoner com és habitual ni una parella pregonera com va ser el cas del Bicentenari sinó quatre: el gruix de l’equip de dones olímpiques amb intel·ligència límit de l’acidH-Lluïsos, que han integrat en els últims tres anys la delegació espanyola als Special Olympics d’Abu Dhabi, Madrid i Àvila, amb medalles d’or i plata.

Cristina Pandis, Noèlia Bautista, Xènia Galtés i Paola Manjón, representants d’aquest equip campió que nodreixen les dues entitats gracienques, pujaran a la balconada de la plaça de la Vila el pròxim 14 d’agost a les set de la tarda. “Estem tots i elles estan supercontentes”, ha explicat Eva Anguera, directora de Comunicació de l’acidH. “Potser els fa més respecte fer el pregó a Gràcia que guanyar la plata a Abu Dhabi, perquè aquí les coneix tothom”, afegeix. Manjón va protagonitzar arran d’aquells Special Olympics un reportatge a National Geographic. “Vull guanyar, però si no ho aconsegueixo, deixeu-me ser valenta en l’intent”, afirmava en aquella entrevista.

L’acidH, que enguany a més celebra 25 anys, també remarca a través de la seva portaveu que el pregó és una bona oportunitat per visibilitzar aquest col·lectiu “que fa moltes coses i ningú se n’adona de la seva aportació”. La secció esportiva de l’acidH va néixer amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva entre les persones amb intel·ligència límit o discapacitat intel·lectual lleugera com catalitzador de les seves capacitats. “El nostre àmbit d’actuació està basat amb la filosofia del programa internacional de Special Olympics que té com a missió proporcionar entrenament i competicions esportives a totes les persones amb discapacitat psíquica al llarg de la seva vida i en diferents modalitats”, apunta Anguera.

Des de l’any 1997, l’acidH forma part activa de la Federació Catalana d’Esport per a Discapacitats Intel·lectuals. En els inicis només hi havia un equip de bàsquet mixt i actualment ja són tres equips de bàsquet masculí i dos equips de bàsquet femení. Des del 2012 l’Associació acidH i els Lluïsos de Gràcia creen la secció Special de Bàsquet. Ja fa més de set anys que els equips de bàsquet d’acidH participen i competeixen.