Tarda amb pregoneres

Societat

La Cristina, la Noèlia, la Xènia i la Paola han sortit aquest dimarts a la tarda per primer cop a la balconada de la plaça de la Vila, des d’on el pròxim 14 d’agost pronunciaran el pregó de la Festa Major. Les medallistes de l’acidH-Lluïsos als Special Olympics, que s’han integrat a Abu Dhabi, Àvila i Madrid en la delegació espanyola, confessen un punt de nervis, com quan comença un partit de bàsquet i han de juntar les mans i cridar ben fort. “A vegades cridem AcidH o Lluïsos en lloc d’Espanya!”, diu la Paola fent broma.

Les quatre, que es reparteixen medalles d’or i plata en una dinàmica competitiva que els ha portat a jugar contra Austràlia, Sèrbia o el Japó i viatjar als Emirats Àrabs o a la Xina, posen cara de responsabilitat quan se’ls demana una frase que segur que diran en el pregó. “Que estic molt emocionada perquè m’hagin triat”, diu la Noèlia. “Felicitaré l’equip femení de bàsquet i li diré a la gent que disfruti la festa”, afegeix la Paola. “Que estic contenta d’estar aquí i que sóc feliç per ser dona”, remarca la Xènia. “Que estic encantada que m’hagin rebut a l’Ajuntament de Gràcia”, completa la Cristina.

A Abu Dhabi, l’última gran competició on han estat, van arribar a la prórroga contra Austràlia i es van endur la plata només perdent de quatre punts. “Als Special ningú va amb reserves”, diu la Paola per remarcar la competició. “Als preliminars encara però després competim per nivell”, explica la Cristina.

La Cristina i la Paola no només veuen l’esport en aquest estat dels Emirats Àrabs, molt complex socialment i políticament, i s’avancen explicant sense embuts la realitat d’Abu Dhabi. “Sabia que era un país on la gent no es pot abraçar ni petonejar pel carrer però ens van tractar bé”, apunta la Cristina. La Xènia, per la seva banda, recorda l’or aconseguit a Madrid, on van guanyar precisament a l’equip de Madrid. La Noèlia, campiona a Àvila, creu que aquest reconeixement del bàsquet femení també ajuda a la igualtat home-dona. “Hem de tenir els mateixos drets”, subratlla.

Però un pregó de Festa Major no seria res sense alguna referència a Gràcia, i aquí la Xènia ho té clar: “he vingut als pregons però els he viscut des de baix”. “A mi m’agraden els carrers guarnits”, afegeix la Cristina. La Paola i la Noèlia es confessen fans de Sant Medir. Les quatre pregoneres tenen el pregó en ment però també les pròximes ciutats on voldrien competir amb els Special: República Dominicana (Paola), Londres (Noèlia), Los Ángeles (Xènia) i Amsterdam (Cristina).