Rumba i balls de festa a Plaça del Folk en una edició d’aniversaris

Cultura

Un dels espais musicals més emblemàtics de Festa Major, la Plaça del Folk, suma enguany quinze edicions i presenta una programació variada amb els grups més festers de l’escena folk actual: Pepet i Marieta que celebren 15 anys de carrera; Catfolkin amb Cançons d’exili; el mític grup de ball folk El Pont d’Arcalís que compartiran nit amb la tropa dels Fanfarra; el folk fusió dels bretons Spontus i el graller Manu Sabaté; la proposta de cinema i música de Los Sirgadors; el ball de Festa Major de La Típica i la rumba més gracienca dels Arrels de Gràcia. A més, enguany també hi haurà una nit pels grups guanyadors dels concursos DescoNNecta de Lluïsos de Gràcia i del Districte Musical Jove DMJ: Anairam i Blue Joy diumenge 18 d’agost.

Amb més de 8.000 espectadors de mitjana, l’espai de Sol que gestiona des del 2005 el CAT Tradicionàrius, proposa matinals i tardes familiars, aquest any amb tallers inclusius com a novetat; el grup de batucada de Gràcia Reperkutim farà un taller dimarts 20. En aquest bloc més familiar, també destaca la matinal Recordant Xesco Boix, amb Félix de Blas, autor del cançoner Xesco Boix, 25 anys 25 cançons (divendres 16 d’agost a les 13 h). Com cada any, el grup de percussió resident al CAT, Kabum, amenitzarà les estones d’abans i després de cada concert els dies 16, 17, 18 i 20 d’agost.

Els protagonistes de la nit de dissabte 17 seran El Pont d’Arcalís, que presentaran l’espectacle Ball a l’hostal, i Fanfarra, la tropa que ve proposada a fer sonar els grans èxits de la música del país d’una manera fresca i festiva. I la nit de rumba catalana posarà el punt i finals a les festes. Jonatan Ximenis i els seus músics proposen una sessió rumbera d’alegria contagiosa. Conegut amb el nom artístic de Ximenis, en Jonatan debuta com a solista, guitarra i líder del grup Arrels de Gràcia. Composicions pròpies com La Moto, Sunmorenao o l’Espardenya ja s’han convertit en nous clàssics de la rumba catalana.

Joe Crepusculo a Rovira, Tupica a Ciudad Real i els estils de Perla. Altres noms que destaquen a la resta d’espais de la Festa Major son Urfabrique i Joe Crepusculo a plaça Rovira (20/08), els rumberos graciencs Tupica a Ciudad Real (17/08), i el variat cartell del carrer la Perla, que clou la nit del 19 amb Guapa Festival i Las Tope Dramáticas (23 h).