La Festa Major 2019 s’inspira en films, móns imaginaris i canvi climàtic en els guarnits

Societat

Les tradicions canvien: el que feia un parell de dècades semblava tabú, no descobrir els guarnits de Festa Major abans de les 12 de la nit del 15 d’agost, ara ja es coneix el 24 de juliol. Aquest dimecres, avançant uns deu dies la roda de premsa habitual prèvia, la Fundació Festa Major ja ha revelat tots els guarnits que es desplegaran enguany en els 24 carrers entre el 15 i el 21 d’agost i que numèricament suposaran un rècord que no s’assolia des del 2001.

Enguany la inspiració, com sempre, ha estat diversa, però hi pesen les propostes basades en pel·lícules a plaça Rovira i a Progrés (tercer i cinquè premi 2018), móns imaginaris a Llibertat i a Lluís Vives (primer premi 2018 i un dels tres debutants de 2019) o en el canvi climàtic a Jesús i Perill (quart i 18è premi 2018). Verdi, que va portar amb força al posi l’any passat amb el segon premi, enguany apostarà per un retrat vegà.

La Festa Major 2019, al marge dels guarnits i del ja anunciat pregó de les medallistes dels Special Olympics de l’equip acidH-Lluïsos (vegeu número 762), tindrà també un bon eix de memòria: en primer lloc per la concidència amb els 40 anys de la recuperació dels ajuntaments democràtics, que mereixeran una exposició comissariada per Josep Maria Contel, però en segon lloc també per l’homenatge als carrers Puigmartí i Progrés pels 80 anys de guarnit del carrer de manera ininterrompuda des de 1939. El carrer Ciudad Real també dedicarà el seu guarnit a recordar la Festa Major de 1935, l’última abans de la Guerra Civil.

L’aposta per la inclusivitat, reivindicada des del pregó, entrarà en una nova fase enguany amb un premi específic en el concurs de guarnits previ a ser ja un requisit en futures edicions. “Volem que a la llarga compti en el guarnit global”, va apuntar dimecres la presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell. També hi haurà una prova pilot amb quatre carrers que se sotmetran a un procés de recollida selectiva del guarnit.

Finalment, la cultura popular segueix donant passes de creixement amb noves figures que l’organització ha impulsat per “dignificar el pregó”, segons el dossier de premsa oficial, com el nou acte de la Passada del Pregó, el 14 d’agost a les 17.30 hores: autoritats i pregoneres arribaran a la plaça de la Vila des de Can Musons, acompanyats pels gegants de Gràcia Pau i Llibertat i de l’Àliga, la nova figura del bestiar local estrenada l’any passat. En l’àmbit de la cultura popular, la consolidació de la diada castellera en dissabte a la tarda en els últims anys i la coincidència enguany amb el lliurament de premis, que sempre es fa el 17 d’agost, farà que la resolució del concurs s’avanci a les cinc de la tarda perquè tot seguit es despleguin a plaaça els Castellers de Vilafranca, la colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus, juntament amb els Castellers de la Vila de Gràcia.

El Mas i Mas aterra a l’Hotel del Sol i trontolla la festa alternativa de Tres Lliris. Artistes habituals del Jamboree com Gigi McFarlane o Carlos Sarduy estrenen la Terrassa SanMiguel a l’Hotel del Sol. Menys clara és la ubicació de la festa alternativa del casal Tres Lliris, fins ara a plaça del Nord i descartats Dones del 36 i Lesseps, després que la negociació amb el Districte oberta des del gener s’hagi trencat.

Concurs de carrers:

 1. Berga. El jardí
 2. Ciudad Real. 1935 en el record
 3. Fraternitat de Baix. Halloween
 4. Fraternitat de Dalt. Fratern’s diner
 5. Jesús. La mar de plàstic
 6. Joan Blanques de Baix. John White un petit indi
 7. Joan Blanques de Baix de Tot. Emociona’t amb JBdBdT
 8. La Perla. Perlantone
 9. Llibertat. L’Atlàntida existeix
 10. Lluís Vives. Macondo
 11. Maspons. Masforn
 12. Mozart. La biblioteca cinc minuts després de la mitjanit
 13. Perill. Perill ecològic
 14. Plaça Poble Romaní. Pastisseria Romaní
 15. Plaça Vila de Gràcia. El procés del guarnit
 16. Plaça del Nord. Reserva del nord
 17. Plaça Rovira. Rovira presenta ‘Los pájaros’
 18. Placeta Sant Miquel. Ca la Gràcia: benvinguts i benvingudes
 19. Progrés. Harry Progrés i els 80 guarnits
 20. Providència. Mina Provi­dència
 21. Puigmartí. Foc i gel
 22. Tordera. Vaixell Viking
 23. Travessia Sant Antoni. La ruta de la Travessesa
 24. Verdi. Veggie Verdi