La Festa Major prova un servei de recollida selectiva del guarnit

Cultura

Amb la idea de tancar el cercle del reciclatge, exemplificat en els decorats dels carrers, la Festa Major d’enguany engegarà una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de neteja de recollida selectiva del guarnit. També es reciclarà plàstic i vidre a les barres.

Fets amb ampolles de plàstic, oueres, càpsules de cafè, llaunes i malles de refrescs, taps, bosses de plàstic, paper de diari, teles velles o qualsevol material amb imaginació i esforç es converteix en una preciosa obra d’art al carrer, els guarnits són, sens dubte, un exemple indiscutible de reciclatge i reutilització. Els festers fan, durant tot l’any, un treball de recull i separació dels residus amb l’objectiu que la comissió els pugui donar una segona vida en forma de guarnit. Per això, la Fundació Festa Major ha decidit obrir enguany una nova via de treball per “acabar de tancar el cercle de reciclatge”. Malgrat tot aquesta feina de reutilització i aprofitament, un cop finalitza la festa, la majoria dels decorats van a parar a la brossa. Tot i que alguns guarnits es donen a escoles, biblioteques, sales de festa, aparadors o balcons, un gran número d’ells no es tria per a la recollida selectiva i el seu posterior tractament. Per això, la Fundació -segons ha explicat en roda de premsa aquest dimecres - ha volgut treballar directament amb el Servei de Neteja de l’Ajuntament de Barcelona per tal que es puguin recollir les restes del guarnit. Es realitzarà doncs una prova pilot amb quatre comissions que s’han ofert voluntàries per estudiar-ne la viabilitat.

Els guarnits són el principal tret d’identitat de la Festa Major, i per això la seva defensa ha esdevingut en campanyes de sensibilització des de fa alguns anys per fer veure als visitants incívics que, segons la fundació, “estant atemptant contra centenars d’hores de treball dedicades a aquest projecte comunitari”.

També hi haurà una quinzena de barres que comptaran amb bujols de plàstic i una vintena de vidre per tal de fer recollida selectiva dels envasos que es generin. Per tercer any consecutiu el got reutilitzable tornarà a ser present a la Festa Major de Gràcia. Segons dades de l’edició de 2018, es van posar en circulació 200.000 gots. Es calcula que de mitjana cada got s’utilitza per a quatre consumicions. Per tant, es van deixar d’utilitzar 800.000 gots d’un sol ús, el que equival a una reducció de 4.000kg de plàstic. En l’edició del 2019 es recolliran els gots del 2017, 2018 i 2019. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Festa Major de Gràcia pretén “caminar cap a unes festes més sostenibles a la vegada que consciencia a la societat del valor de la reutilització”.

Un altre punt destacat del programa de Festa Major és l’espai de Tabuenca, el punt verd de la Vila. L’espai del carrer Guilleries acull cada any tallers i diferents activitats entorn la sostenibilitat i el reciclatge, i enguany no és cap exempció.