Joina, Acros, Banda Biruji i Soweto, els altres sons de la festa al programa de festes alternatives

Societat, Cultura

El rap reivindicatiu de Joina i Acros o les versions de la Banda Biruji a la plaça del Raspall, els ritmes jamaicans dels habituals Soweto a Sant Pere Màrtir i el pregó de les mutedressed The Muriel Finsters -sempre apareixen embolicades de dalt a baix- a la plaça John Lennon són els principals atractius de la programació dels escenaris de les festes alternatives, encara amb la incògnita d’ubicació del quart escenari del Casal Popular Tres Lliris, que havia guarnit en els tres últims anys la plaça del Nord. Només Raspall programarà els set dies (del 15 al 21), mentre que Sant Pere Màrtir es reduïrà a quatre dies (del 15 al 18) i Lennon se centrarà en tres (del 16 al 18).

En aquests espais la programació combativa segueix sent l’eix central i el guarnit queda més aviat en segon terme perquè no entra a concurs, però vés per on Raspall i Sant Pere Màrtir han coincidit enguany en el mateix tema: un homenatge al centenari de la vaga de la Canadenca, una de les principals fites del moviment obrer català, on els treballadors van aconseguir revertir un canvi en les condicions de treball que significava una rebaixa de sous i estendre la mobilització a les companyies de gas, ferrocarril i aigua. Les festes llibertàries de la plaça John Lennon, l’espai que agrupa en l’organització col·lectius com la llibreria Aldarull, el Banc Expropiat, l’Oficina d’Habitatge i militants llibertaris, enguany no fa guarnit i se centra en la programació durant el cap de setmana.

Quinze anys sense Rugé. D’una manera o altra, tots els col·lectius que formen part de les festes alternatives se sumaran també el primer dia de festes, dijous 15, a la manifestació anual de record a Roger Albert Rugé, el jove llibertari que enguany ja farà 15 anys que va ser ferit greument per un grup de nazis -Aitor Dávila com a autor material i Emilio Cortés, que portava en un primer moment el ganivet- i que posteriorment va morir en un dels incidents més greus que es recorden en plena Festa Major. La manifestació no tindrà en principi res d’especial però Plaça Raspall enguany ha incorporat un recordatori en forma d’imatge al cartell amb la jupa de cuir que ell sempre portava i el lema Rugé. 15 anys sense tu. Mai no mor qui mai s’oblida.