Llibertat utilitza el mite de l’Atlàntida com a metàfora per remoure consciències

Societat

per Carina Bellver

Llibertat avisa: el món se’n va a la merda com li va passar a l’Atlàntida, la civilització mitològica que va desaparèixer sota l’aigua per sempre més. Però en el nostre cas no serà per un terratrèmol, sinó per entossudir-nos a no voler canviar les coses. La solució per evitar la catàstrofe és ben senzilla: només cal que ens posem les piles.

Aquest rerefons de conscienciació col·lectiva impregna el guarnit d’un carrer que aspira -sense cap pretensió però amb trajectòria llegendària- a revalidar el primer premi. “L’Atlàntida existeix: el mar s’està convertint en un abocador, també en un lloc de mort de persones que busquen una vida millor. Els atlants van ser una civilització que va desaparèixer i nosaltres, si seguim com ara, també acabarem desapareixent”, adverteix Jordi Torrent, un dels dissenyadors del guarnit d’enguany de Llibertat.

Aquesta Atlàntida metafòrica i contemporània es materialitzarà en un fons marí en què el 90% dels elements seran reciclats i bona part es mostraran tal com són, sense maquillar. “Pneumàtics, roba vella, estris de cuina… Posarem elements reconeixibles per ensenyar la segona vida que se li poden donar i també per conscienciar sobre tot el que es llença. Fem un guarnit molt filosòfic però no volem ser pessimistes, volem mantenir l’esperit festiu”, insisteix en Jordi.

I per incidir en aquesta inquietud de conscienciació col·lectiva, hi haurà elements amb codis QR que explicaran el procés de producció de cada peça i que donarà el toc 2.0 al guarnit. També hi haurà una part oberta a la participació, on es podran escriure desitjos per a un món millor i accions per incitar al canvi i remoure consciències. Per reduir l’impacte hard metal dels elements reciclats sense pintar, la gamma cromàtica del carrer combinarà pantones turquesa, rosacis i morats. En total, hi haurà entre 300 i 400 figures, moltes més que l’any passat, al llarg dels 100 metres de carrer, un dels més llargs del concurs, mentre que a la portalada quedaran representades les ruïnes atlantes, amb àmfores marines. El guarnit no estalviarà en detalls acurats. “Aquí hi ha molta feina. Ho fem per passar-nos-ho bé i per distreure’ns, perquè quedi el millor possible. Però això no significa que no hi hagi un gran control de qualitat. D’això se n’encarrega el Jordi”, fa broma la Teresa Farran.

Pel que fa a la programació, la principal novetat és la jornada feminista del 17 d’agost, amb actuacions, concerts, poesia i pd que estaran protagonitzats per dones. En el programa de nit destaca la presència de Suu, la jove cantant local que ho ha petat també a les xarxes com a instagramer.

ELS ACTES PRINCIPALS:

Dissabte 17 d’agost
Jornada feminista:
19.30 h Dansa amb Priscila.
20.30 h Poesia amb editorial Labreu.
21.30 h Alba Alsina Flamenco Jazz.
23.00 h Duquesa Turquesa i PD Cooba.

Dimarts 20 d’agost
12.00 h Vermut musical amb l’Orquestrina Trama.
23.00 h Suu.

Dimecres 21 d’agost
18.00 h XXè concurs de puzle (amb tiquet).