Irònic i crític, el tercer guarnit de Jesús mostra els efectes al mar de l’abús dels plàstics

Societat

Dijous al vespre de la darrera setmana de juliol i la calor tropical que s’ha instal·lat a la ciutat no descoratja el grup de persones que s’ha reunit al local de la comissió de Jesús. Dues d’elles busquen un espai en mig d’un munt de material divers que encara no té forma definitiva per treballar en una de les figures del guarnit d’enguany: una tortuga atrapada en un pneumàtic. Si l’arrencada del carrer a Festa Major ara fa tres anys va sorprendre amb una Metaformosi (tercer premi) i amb el Món dels somnis -una proposta sorgida de la imaginació dels alumnes del Patronat Domènech que també va quedar a la part alta de la classificació-, enguany la crítica i la denúncia recorren el decorat, el nom del qual no deixa marge pel dubte, Un mar de plàstic.

Tot i que en principi la idea era més general, reduir la problemàtica de l’abús del plàstic a platges i mars va ajudar la comissió a l’hora de dissenyar el guarnit. Això sí, no abandonen el seu estil de construir una història; aquest any una història amb missatge. “Ens vam quedar sorpresos quan vam veure l’anunci del Mediterràniament, vam sentir una mica de pressió, però també vam veure que el tema estava agafant rellevància i el debat sobre el nostre model de consum s’estava intensificant”, explica el Jordi, membre del nucli dur del carrer.

El guarnit, a més, fa servir la ironia per posar en evidència les nefastes conseqüències de la societat de consum actual en un entorn natural com el mar. Així, l’entrada al carrer convida al visitant amb un pop gegant que dóna la benvinguda, i una platja idíl·lica on no hi falten el flotador o el para-sol. És la cara de la moneda amable, la superfície. Després, el visitant se submergeix en el fons marí, on l’aigua està plena de tortugues, taurons, meduses o cavallets de mar, i es topa amb la realitat: canyetes, bosses de plàstic, bastonets de les oïdes i altres objectes d’ús diari que es llencen sense control. La realitat ha transformat la primera imatge paradisíaca i els animals apareixen atrapats pels plàstics.

I ha estat lògicament el plàstic el material rei del guarnit, amb els bidons típics de cervesa com a cap de llista. Una veïna fa broma i diu que són com el porc; se n’ha aprofitat tot. Realment ells també són molt d’aprofitar així que no conceben un guarnit que no es faci reciclant. Per això està la imaginació i la experiència de les anteriors edicions. I és clar, s’han apuntat com a voluntaris a la prova pilot d’enguany, amb tres carrers més, per separar els residus del guarnit i reciclar-los un cop acabi la festa. Quin sentit té fer un guarnit crític i després llançar-ho tot a la brossa? I mentre un membre de la comissió mostra les làmpades-medusa d’infinitat de colors que cobriran el sostre, una veïna deixa anar el seu titular: “la Festa Major la fem els veïns i les veïnes!”.

ELS ACTES PRINCIPALS

Dijous 15 d’agost
12.00 h Taller de Rebozo mexicano para embarazadas, amb Berta Nueno.
23.00 h Mancha E’Platano i Dj The House Party.

Dissabte 17 d’agost
23.00 h Cristina Len i Broem i Dj Hanakito.

Dilluns 19 d’agost
23.00 h Documental: ‘Chicas nuevas 24 h’. Presentació a càrrec d’Alba Muñoz.