Macondo, una reserva índia i la llar motiven els nous espais

Societat

Uns perquè feia 50 anys que no es veia un decorat al carrer i ja han dit prou, uns altres perquè l’agost passat es van sentir orfes durant una setmana i els tercers perquè, a contra corrent, van voler recuperar un espai que havia esdevingut incòmode per a la Fundació i ara s’ha regularitzat amb una comissió de veïns oficial. Lluís Vives, Nova Placeta Sant Miquel i Plaça del Nord s’estrenen a la llista dels 24 carrers i places que guarniran a la Festa Major 2019.

Lluís Vives
Macondo. L’última vegada que Lluís Vives va lluir un guarnit va ser el 1969. Per això els veïns que van gaudir fa 50 anys del darrer decorat on encara avui viuen no poden amagar l’emoció de tornar a celebrar una Festa Major amb el seu carrer guarnit. “Hi ha encara veïns que guarden records d’aquella època, quan eren petits com, per exemple, el meu marit. És molta la il·lusió amb què encarem aquest repte”, confessa Lina López, presidenta de la comissió del nou espai i festera a Perill en els últims quatre anys. Aquest salt al carrer propi, però, també té les seves dificultats. “No comptar amb local és un inconvenient, de moment estem construint totes les peces a casa”, peces que serviran per reconstruir Macondo, el poble creat per Gabriel García Márquez a Cent anys de solitud. La raó: “Tothom sap de què parla el llibre però no en tenim una imatge gràfica”, explica la responsable del carrer, que també destaca com a novetat el seu lema: “la font de la festa”, per ser l’únic carrer amb font que guarneix. “És el nostre tret diferencial”. També han volgut desmarcar-se fent una programació inclusiva i paritària amb una jornada en femení, amb una xerrada a càrrec de Mujeres Migrantes o l’actuació del grup d’havaneres format íntegrament per dones Haváname.

Diumenge 18 d’agost
12.00 h Vermut en femení amb Nakauany Sampaio.
19.00 h Vespre en femení: Haváname (havaneres).

Dimarts 20 d’agost
20.00 h Cinema a la fresca: El amor en tiempos del cólera

Nova Placeta Sant Miquel
Ca la Gràcia: benvinguts i benvingudes. La retirada l’any passat de la Placeta Sant Miquel de la Festa Major va deixar buida una zona que ja se sent prou allunyada del nucli més actiu de la Vila. I els comerciants ho van notar especialment. “Va ser una pena”, explica Maria Chiara Ziliani, portaveu de la nova junta. “Hem demostrat que la gent no va tant a la seva bola com sembla”, apunta. Així, amb la implicació de botiguers i veïns de la zona amb experiència en altres comissions, i amb la complicitat de l’INS Vila de Gràcia, que ha cedit l’espai per deixar el material, el nou grup construeix aquests dies el decorat que convertirà Lluís Antúnez en una casa, el lloc on tothom s’ha de sentir còmode. La portalada serà una façana, al mig els espais típics d’una llar -aquesta decorada pels dibuixos i pintures que ha fet l’alumnat de Jujol i Patronat Domènech- i tanca un pati. I ara que s’acosta la data totes les mans són necessàries. “Després de treballar tota la tarda ens quedem a sopar aquí, o els bars de la zona ens porten alguna cosa, estem realment a gust. És la part més bonica”, confessa la Maria.

Dissabte 17 d’agost
23.00 h Los últimos del Titanic (rock) i DjMamayé.

Dimarts 20 d’agost
18.00 h Escriptores i poetes a la Festa. Col·lectiu Minerva, Creadores de Gràcia.
23.00 h Concert: Ella Ella

Plaça del Nord
Reserva del Nord. Apadrinats per plaça Rovira i partint de l’experiència de la Marta i el Marc al concurs de balcons (han quedat segons tres vegades), Plaça del Nord s’estrena a la festa amb un guarnit que és tota una declaració d’intencions. “Volíem trencar l’esquema d’anys anteriors quan el casal Tres Lliris ocupava l’espai, i mostrar tranquil·litat”, explica el Marc. Aquest membre de la comissió de la plaça del Nord assegura que partir de zero sempre representa més esforç, tant des del punt de vista econòmic com humà, però també compten amb la implicació de veïns més veterans o l’ajuda de La Salle Gràcia, que ha cedit la capella i la sala de teatre perquè puguin treballar el decorat. Amb la intenció d’evitar la repetició d’elements, el guarnit vol ser “un recorregut experiència amb elements que no avorrissin”. No hi faltaran els tòtems, els tipis, un riu, núvols, pluja o una gran canoa. La programació també s’ha ideat sota el criteri de la calma, guanyen les activitats familiars i els concerts s’acaben a la 1. “Poden seguir la festa a Rovira”, clou amb ironia el Marc.

Dijous 15 d’agost
21.00 h Projecció de Rostro Pálido i altres fragments de Buster Keaton, musicades en directe per Florenci Salesas.

Diumenge 18 d’agost
24.00 h Concert amb Clotet&NOTme (rock)