Puigmartí i Progrés, 80 anys de festa sense parar

Societat

Nova edició d’efemèrides: enguany fa 80 anys que les comissions de Progrés i Puigmartí guarneixen sense interrupció des de l’any 1939, quan es va acabar la Guerra Civil i es va recuperar la festa major. I més aniversaris: el carrer Providència celebra 30 edicions i el carrer Fraternitat de Dalt suma 10 anys de decorats.

“Abans la festa era molt diferent. Els guarnits eren senzills i tot plegat resultava més fàcil”. Maite Torres és una de les festeres més veteranes de Gràcia. El seu compromís va començar als 14 anys, en té 62. El seu marit se li va declarar en Festa Major i el seu imaginari d’estiu està ple de records de balls, de nits a la fresca, de sopars amb veïns. Ara la Maite està envoltada de dones, les que formen part de la comissió del carrer, que diuen que ella les ha enredat. La presidenta, Laia Torres, deia quan era petita que de gran seria festera. No va poder resistir la temptació de sumar-s’hi a aquell grup de persones que, amb generositat, compromís i paciència, transformaven el carrer cada 15 d’agost.

El guarnit de l’edició número 80 és especial. Records de foc i gel s’inspira en el decorat de 1973 amb què el carrer va guanyar el primer premi i, l’altre 50%, en el guarnit del Pol Nord de 1981, també número 1. “No tenim recursos però tampoc no volem competir”, explica la festera veterana. I la més jove reafirma la queixa tradicional de Puigmartí, la manca de local. I enguany, a més, sense l’Abaceria. “Es nota molt que no hi ha mercat, no passa gent, i el comerç és molt nou, no es col·labora com abans”, explica la Laia. Però la presidenta del carrer es mostra tranquil·la. “Si no aconseguim fer tot el que tenim pensat, doncs en fem menys i ja està”. Almenys aquest any serà així. El vinent, incertesa.

La història de Progrés, per la seva banda, supera els 80 anys de recorregut documentat, ja que abans de la guerra civil ja s’hi guarnia. “Estem fent recerca per saber exactament els anys de la festa al carrer i calculem que queda poc pels 100”, assegura Ramon Ortiz, membre de la comissió d’un carrer que va experimentar un canvi visible amb la incorporació de gent provinent de Verdi de Dalt. Això, i l’activisme i militància que protagonitzen la majoria de les persones vinculades, el creixement del carrer ha estat una constant els darrers anys. No en falten les mans. “Abans es podia viure del veí directe del carrer, però amb l’increment del turisme i els canvis socials que ha patit la Vila això ara no pot ser”, assegura el jove fester.

Especialitzats en pel·lícules i sèries de televisió, els guarnits de Progrés s’han anat afinant i ara es cuiden més els detalls. No hi falten les grans estructures (la Perla Negra del guarnit de Pirates del Carib té el record amb 15 metres d’alçada màxima) ni els elements tradicionals: la font de l’Emili –referent indiscutible de Progrés. Enguany tampoc serà una excepció i el carrer reproduirà amb el seu característic estil l’univers Harry Potter, amb l’escola de màgia de Howarts, el gran menjador ple d’espelmes i la resta de referències de la popular saga creada per J.K. Rowling, com ara la família Weasley o el banc Gringotts, situat al llarg del carreró Diago.
Després de 80 anys non stop, amb un funcionament assembleari i una aposta decidida per obrir-se a totes les mans possibles, Progrés resisteix com un carrer fort que ha sabut fer conviure els festers de tota la vida amb les noves generacions.

ELS ACTES PRINCIPALS

Progrés
Divendres 16 d’agost
22.00 h Concert Jove amb Flux, Lírica de Trobadors i Blue Joy.

Dissabte 17 d’agost
16.30 h Cercavila amb la Banda Patilla per anar al lliurament de premis del concurs de guarnits.
22.30 h Concert: Saó, Pelut i Pelat i La República Rumbera.

Puigmartí
Dijous 15 d’agost
23.00 h Reclam i Nacional II. Versions

Diumenge 18 d’agost
23.00 h Falciots Ninja. Pop festiu