“Ens hem esforçat molt per ser aquí”

Societat

per Clara Darder

Les esportistes Cristina Pandis (34), Xènia Galtés (33), Paola Manjón (21) i Noèlia Bautista (19) són les pregoneres de la Festa Major de Gràcia 2019. El motiu pel qual han estat escollides és perquè són dones, formen part de l’acidH i estan apadrinades pels Lluïsos de Gràcia, però sobretot perquè el seu entrenament esportiu i la seva intel·ligència límit les ha portat a ser campiones internacionals participant a olimpíades i mundials en la especialitat de bàsquet.

Us imaginàveu que seríeu pregoneres?
PM:
M’ho van dir a l’acidH. No sabia on ficar-me. I vaig dir: “Vale, però que és?”. M’ho van explicar i vaig dir que sí. CP: Yo me emocioné, me puse contenta. XG: Em vaig posar a saltar com una boja. NB: Em vaig posar nerviosa perquè sóc molt tímida i llegir davant de tanta gent…

Heu pensat com ho fareu?
PM
: Jo seré la primera; he de començar bé perquè, si no, tot anirà malament. XG: Jo seré la segona. CP: Podríamos ensayar en el balcón? Yo seré la tercera. NB: Jo seré la quarta. Ens criticaran si ho fem malament?

Us va agradar que us fessin fotos?
NB
: A mi sí perquè vull ser model. PM: Quan menys fotos millor. Ho sento; no planifico ser famosa a la meva vida. CP: A mi me gustó, estabamos bien. XG: M’encanten les fotos.

Per què creieu que us han escollit per ser pregoneres?
PM
: Per haver arribat a uns Special Olympics a Abu Dhabi i per guanyar a bàsquet; porto set anys entrenant molt. NB: Perquè he entrenat molt als Lluïsos. XG: Per Lluïsos, jugant en diferents campionats. CP: Por jugar muchas horas y entrenar.

Com van anar les olimpíades?
CP
: Nos gustó mucho. Hablaban en inglés y àrabe entre ellos. Me gustaron las mezquitas y la ceremonia de inauguración, que fue muy bonita. PM: Vaig estudiar una mica d’anglès abans d’anar-hi. No hi havia dones i, si les veies, només podies veure els seus ulls, perquè anaven totes amb burka. Impactava.

I les que heu jugat als mundials?
NB
: A mi m’agrada molt viatjar. D’Àvila em va agradar que vam visitar la muralla. El millor, però, va ser guanyar la medalla d’or. XG: Estàvem als afores de Madrid, en un poble, i semblava la casa del terror perquè hi havia molta boira i feia por. Vam guanyar la medalla d’or, també.

Heu de menjar bé per dedicar-vos a l’esport?
PM
: Sí, però a les olimpíades va ser molt difícil perquè tot era molt picant i ho vam passar malament. Vam menjar amanides i sucre per poder jugar. CP: El entrenador nos dijo que no comiésemos bolleria y sí mucha fruta y ensaladas. La comida picante no es buena y te hace…. XG: Et fa pam, a l’estomac, i això no és bo.

I teniu aficions en el vostre temps lliure?
NB
: Estudio, quedo amb els amics, estic amb la família. XG: Amb les amigues vaig al cinema, la família i estar per casa. CP: Me gusta entrenar a un equipo de bàsquet, viajar y salir con los amigos. PM: Llegeixo: ara mateix el llibre del Pau Gasol; dos dies la setmana treballo a la botiga de Nike, i també quedo amb el xicot.

Com us divertiu?
PM
: Música electrònica, tecno. NB: Família o amigues, el bàsquet i cantar. XG: Bàsquet, la consola, la música, la marxa. CP: Voy a bailar bachata, me gusta la música.

Sou de Gràcia?
XB
: Sóc de Via Júlia i de Canet de Mar. XG: Sóc de Gràcia, m’agrada la Festa Major. CP: Visc a l’Eixample. PM: Sóc de l’Eixample, també.

Què és el que més us agrada de Gràcia?
XG
: M’agrada la Festa Major, els carrers guarnits amb màscares, els gegants, els dracs, els castellers… NB: M’agraden els carrers. PM: M’agrada que està cèntric i ben comunicat per arribar a tot arreu.

Quin es el vostre somni?
XG
: Fer-me una foto amb Michael Jordan i tenir una casa amb jacuzzi. NB: Conèixer Carles Puyol. PM: No en tinc cap, el millor és viure la vida. Als Emirats Àrabs volia ser campiona i em vaig quedar a les portes. CP: Mi sueño es conocer a Pau Gasol, pero ya lo he hecho; ahora soy famosa en el básquet, pero quiero serlo mas.

D’aquí 10 anys seré a…
PM
: Estaré treballant, amb un sou fixe i vivint de manera independent. Jugant a bàsquet. I amb un gos. NB: Tindré una família, parella i un fill, i un gat. XG: Viure en família, amb una casa amb jacuzzi i jubilada del bàsquet. CP: Lo que me aparezca. A ver si sale algo de seguir entrenando a un equipo de básquet.