Perro Pachingo, Arrels de Gràcia, Ramon Aragall i el pregó de Patrícia Bargalló, a les festes de setembre

Societat

La festes majors de setembre, les de Vallcarca, la Salut i del carrer Argentona, no tenen res a veure amb la Festa Major de Gràcia. Cadascuna amb el seu punt d’autogestió de primera escala, a Vallcarca s’acaben donant passos en el llarg camí del retrobament i reconstrucció del barri, a la Salut es fa comunitat en punts allunyats com l’espai Quirhort, la Rambla Mercedes o el tram de dalt de Verdi, i a Argentona s’hi reitera un món apart.

Els primers a arrencar han estat els de Vallcarca aquesta setmana, amb una sessió de cinema passada per aigua i un debat per reivindicar “viure a la Rambla Verda”, un dels grans temes del mandat. Però les festes són per desbarrar amb les paraules i enguany el Vomitòrium ha estat el punt de trobada per contrastar el fonamentalisme i la llibertat amb les fórmules més inversemblants. Amb els apunts musicals de Joan Colomo, per exemple, l’exregidora de BCN En Comú Gala Pin ha demanat “evitar la incomoditat entre la política oficial, els moviments socials i la cultura”. L’exportaveu de la CUP a Barcelona, Xavier Monge, ha tirat pel dret carregant contra “la banda de tarats” de les patrulles ciutadanes. La Mercè de l’escola Montseny ha demanat “acabar amb el fonamentalisme hetero” i la Ingrid de la CGT ha defensat “adoctrinar a les escoles” perquè els infants es dotin “dels mitjans intel·lectuals per rebel·lar-se”. Però faltava el xouman Roger Pelàez, que ha acabat citant el talmut per comparar Déu amb José Luis Moreno i els seus maldecaps amb atracadors del seu domicili en una pirueta que ha acabat tocant (la cara) a Toni Soler. Millor veure el vídeo del Vomitòrium per entendre-ho, quan estigui penjat.

Les festes a Vallcarca tindran a més a més el correfoc de divendres i el concert de reiunificació dels Perro Pachingo (de nou Pelàez) com a plats forts, a més òbviament de la tradicional cursa de carretons. No obstant això, el més destacat del programa de Vallcarca té forma simbòlica: per primer cop, entre la infinitat de cartells de programacions diverses de tots els col·lectius, s’ha fet un programa unitari de totes les activitats, cosa que inclou des de l’Associació Vallcarca-Riera-Viaducte, les Festes Llibertàries, l’Ateneu, l’Antic Forn o els Autònoms.

A la Salut el toc de festa és més endreçat i tradicional, amb el pregó de l’actriu Patrícia Bargalló (El Cor de la ciutat, Merlí) i enguany inclou un concert de Ramon Aragall, una de les cares de Dorian, en la seva faceta en solitari. L’escalada de la Glòria (vegeu Esports) també serà un dels punts de la programació més concorreguts.

Al carrer Argentona, finalment, enguany també hi haurà una aposta per la rumba per atraure no només els veïns sinó els passavolants seguidors dels Arrels de Gràcia, que de nou aquesta passada Festa Major de Gràcia s’han fet un fart de tocar per carrers i places. Però les festes de setembre són diferents.

PRINCIPALS ACTES DE LES FESTES MAJORS DE SETEMBRE

VALLCARCA

6 de setembre
19.00 h Gimcana autònoma. Pl. Uri Caballero (Argentera 4)

22.00 h Correfocs. Sortida: Espai Casita Blanca

7 de setembre
09.30 h - 19 h Comerç al carrer. Avinguda Vallcarca

10.o0 h Ruta memòria històrica de Vallcarca. Inici: Parròquia Mare de Déu del Coll

22.00 h Concert amb Perro Pachingo, Have you seen Jenny, Ansia, DJ Tache sin Mechero i Mikonia. Pl. Uri Caballero (Argentera 4)

22.00 h Concert amb The Prismàtiks, The Cane Peelers i MDM Dj’s. Placeta Bolívar

8 de setembre
14.00 h Paella unitària vegana. Carrer Argentera

18.18 h Cursa de carretons.
C/ Gustavo A. Becquer

22.00 h Cinema: El acorazado Potemkin. Plaça Pastora Domingo (Cambrils 4)

LA SALUT

6 de setembre
17.30 h Cercavila. Rambla Mercedes

20.00 h Pregó amb Patrícia Bargalló, actriu. Carrer Verdi amb Baixada de la Glòria

23.00 h Concert amb Ramon Aragall. Rambla Mercedes

7 de setembre
10.30 h Escalada de la glòria. Baixada de la Glòria

13.00 h Vermut amb swing amb BCNSwing. Espai Quirhort

8 de setembre
12.00 h Missa en honor a la Mare de Déu de la Salut.
C/Clavell 6

CARRER ARGENTONA

6 de setembre
23.30 h Nit de rumba amb La Internacional del Raval i Arrels de Gràcia.

11 de setembre
17.00 h Karaoke. Tancament de Festa Major.