Districte i Festa Major faran un pla per augmentar el 2020 la vigilància als carrers guarnits

Societat

La Festa Major de Gràcia 2019 s’ha tancat enguany amb una nova sensació d’inquietud per part dels festers davant la dificultat d’impedir greus incidents que malmeten el delicat equilibri que cada any es construeix amb molts esforços i que aquest cop ha trontollat sobretot per l’incendi provocat de l’Atlàntida del carrer Llibertat, la protesta i destrossa de la reserva índia de la plaça del Nord i les agressions sexuals -tres o cinc, segons les fonts- que encara s’estan investigant.

La post-festa, després de les tones de solidaritat amb els carrers i persones agredides, tot just comença a gestionar-se aquests dies i el comitè de direcció de la Fundació Festa Major es reunirà després de la Diada. Però Fundació i Districte ja han començat a esbossar els grans eixos d’un nou pla per augmentar la vigilància als carrers guarnits en un procés de debat en el qual també hi participaran les comissions de carrers i els cossos de seguretat. Tot i que encara falten onze mesos per a la Festa Major 2020, la idea és explicar el plantejament a tots els agents implicats a principis d’octubre i iniciar les sessions de treball a finals d’octubre per tancar un document al febrer.

Una de les primeres línies apuntades per al nou pla, segons ha explicat a l’Independent el regidor de Gràcia, Eloi Badia, és l’augment de vigilància sobretot a l’eix de Torrent de l’Olla durant les hores posteriors al tancament d’activitats de nit i d’evacuació dels assistents. Ara mateix, en el contacte informal que ha mantingut Badia amb la presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, s’ha apuntat la possibilitat de retocar el dispositiu d’evacuació que arrenca a plaça de la Vila amb Travessera de Gràcia i fa tirar avall els visitants per Torrent de l’Olla fins a Siracusa, on es desvien perquè vagin cap a Joanic.

En aquest eix, malgrat estar tallat al trànsit en les hores de major afluència, s’acumula la majoria de públic i és justament on es van produir els desperfectes materials més greus enguany: l’incendi provocat de la portalada del guarnit del carrer Llibertat, que va afectar sobretot un bar i un pis de la comunitat de veïns de Torrent de l’Olla 26, els quals encara no han pogut tornar a la finca. Van ser els mateixos veïns qui van facilitar el reallotjament i ara les asseguradores de cada afectat -inclosa la dels festers com a afectats per l’incendi del guarnit- ja treballen perquè tot torni a la normalitat.

La idea de retocar el protocol d’evacuació, sobretot en el punt crític de Torrent de l’Olla/Siracusa, segons Carbonell, sorgeix del fet que l’evacuació talla les entrades de tots els carrers guarnits però res impedeix que alguns visitants s’escapin del gir per Siracusa i segueixen avall, i Llibertat, per exemple, no té l’accés tallat. “O no deixem tirar avall ningú o posem dos vigilants que tallin l’accés a Llibertat”, apunta.

Complementàriament a aquests moviments, les comissions de carrers ja debaten altres mesures a prendre a partir de la primera reunió que es va fer de manera reactiva el dia 20. En aquella reunió, a la qual no es va convidar de principi el comitè directiu, 21 carrers guarnits -només hi faltaven Perla, Perill i Mozart- van aprovar la concentració solidària a Llibertat amb Torrent de l’Olla i la penjada de pancartes amb el lema Estem cremats el guarnit no es toca, es va donar llibertat d’assistència a la concentració contra les agressions masclistes a plaça de la Vila i es va descartar suspendre la festa els dos últims dies.

En l’àmbit propositiu, festers destacats de Verdi, Progrés i Llibertat com Sergi Font, Ramon Ortiz o Ferran Pons han valorat un replantejament del dispositiu de seguretat que inclogui més vigilància policial i més pressupost de l’organització en aquesta línia. “Dos agents per carrer, 24 carrers, 48 agents”, apunta Font. “Cal remar tots a una en qüestió de mínims i de seguretat”, afegeix Ortiz. “Tant posar dos agents per carrer com limitar el pas de nit es pot valorar i aprovar si hi ha consens”, afegeix Pons.

D’altra banda, Mossos d’Esquadra han rebaixat en les últimes hores la vinculació amb Gràcia de les tres agressions sexuals denunciades oficialment i prefereixen parlar d’una investigació oberta pels tres casos “a Barcelona”, amb la idea de matisar que dos dels tres casos van posar èmfasi en el fet que les víctimes venien de les festes però que van ser agredides lluny dels espais de festa, concretament a la Vall d’Hebron, al límit de Vallcarca amb Horta-Guinardó i al Passeig de Sant Joan amb Indústria. L’Assemblea Feminista, que aquest dijous s’ha reunit per analitar els fets, manté que es tracta de cinc casos.