El LEM 2019 creix en concerts i suma el CAT i dos nous espais a la ciutat

Cultura

El 24è Encontre Inter­na­cional de Músiques Ex­pe­rimentals de Gràcia – Barcelona, és a dir, el Dispositiu LEM d’enguany, començarà el proper dijous 26 de setembre amb una actuació del duet format per la percussionista catalana Núria Andorrà i la trombonista francesa Christiane Bopp als Cinemes Texas (13 h). Segons la direcció del festival, Andorrà i Bopp “són dues de les millors intèrprets del circuit europeu de músiques improvisades”. El LEM 2019 augmenta el nombre d’actuacions en relació a l’any passat (un 30% més) i s’allarga fins al 26 d’octubre a diferents espais del districte de Gràcia, però també s’estén a la ciutat en indrets puntuals del Raval, L’Esquerra de l’Eixample i Sant Gervasi.

Enguany s’hi incorporen tres nous escenaris: a Gràcia, el Centre Artesà Tradicionàrius, la capella modernista del Col·legi Major Ramon Llull, al recinte eixamplenc de l’Escola Industrial, i La Rubia Horiginal, al Raval, en el marc d’un acord de col·laboració amb el cicle Radial (organitzat per l’emissora Dublab), una altra de les novetats.

Com en anteriors edicions el LEM manté convenis d’intercanvi de propostes amb diferents festivals d’Europa amb una idiosincràsia similar. Aquest any, a banda dels festivals Signal (Sardenya) i Intermediale (Polònia), el cartell del LEM afegeix una proposta del certamen d’Almeria Morada Sónica.
Pel que fa a la resta de músics de l’edició d’enguany, destaca el sevillà Raúl Cantizano (Centre Cívic La Sedeta, 25 d’octubre, 22 h), guitarrista amb una trajectòria a mig camí entre el flamenc, el rock, l’ambient i la improvisació, conegut per les seves col·laboracions amb El Niño de Elche i que al LEM presentarà l’espectacle Guitar Surprise, El baile de las cuerdas; Anne Gillis (Auditori del MACBA, 24 d’octubre), artista de culte associada des de mitjans dels 80 al moviment de la música industrial; i Carlos Zíngaro i Ulrich Mitzlaff (CAT, 11 d’octubre), de Lisboa, dos històrics de l’escena europea del jazz d’avantguarda.

Soda Acústic i Nota 79, punts consolidats. El local del carrer Guilleries acollirà el concert de la francesa Bérangère Maximim, o dels britànics Mésange; i els barcelonins Black Flower, format per tres dels millors improvisadors de l’escena comtal (Pablo Selnik, Yexza Lara i Clara Lai), presentaran la seva proposta al Nota 79.