Els impulsors dels sonòmetres a Sol promouen accions per millorar la qualitat de l’aire

Societat

La plataforma Ideas for Change, que el 2017 va desplegar amb els veïns de la plaça del Sol i sota el projecte Making Sense una acció innovadora per registrar i combatre amb sonòmetres les diferents versions sobre els nivells de soroll que s’havien de suportar al nucli històric de Gràcia, arrencarà la setmana que ve una recerca científica amb procés participatiu de 100 veïns de Gràcia per saber com influeix la contaminació de l’aire en els aspectes de salut.

La proposta, que aquest cop es farà extensiva a tota la ciutat però que comptarà amb els col·lectius de Gràcia que ja han treballat amb la plataforma, consistirà a repartir divendres que ve, 20 de setembre, aprofitant el Park(ing) Day d’accions i vaga pel clima, un centenar de plantes de maduixes en un estand instal·lat a l’Escola Sagrada Família (Sardenya 343). Cada veí tindrà la planta durant tres mesos al balcó i haurà d’enviar fulles a l’organització perquè s’analitzin en laboratoris per detectar la quantitat de partícules magnetitzades que han atret.

La nova campanya centrada en la contaminació de l’entorn coincideix amb una nova fase de la reivindicació dels veïns i comerciants de Travessera de Gràcia per reclamar la peatonalització del carrer, en el tram central i més afectat pel pas contaminant de vehicles. Els comerciants de la Unió de Botiguers de Travessera Casc Antic han demanat ara a l’Ajuntament i al Districte la instal·lació de mesuradors que registrin els nivells d’emissió de gasos i soroll que registren els més de 10.000 vehicles que hi passen.

Encara que l’efectivitat immediata dels projectes no es concreta tant com les mesures en educació o habitatge, la salut relacionada amb la contaminació o el soroll serà un dels grans temes del mandat, i la societat civil ja s’està movent a Gràcia per engegar una nova campanya. Els impulsors del desplegament de sonòmetres a la plaça del Sol ara fa dos anys, Ideas for Change sota el projecte Making Sense, que va servir per contrastar amb les mateixes eines les versions que oferia amb menys mitjans l’Ajuntament, ja tenen una nova acció preparada i ara centrada en la qualitat de l’aire. El projecte CitieS-Health, finançat pel programa europeu H2020, planteja que “la ciutadania lideri un estudi d’investigació sobre com la contaminació de l’aire a la ciutat està afectant la salut dels seus habitants”, explica Mara Balestrini. Amb aquest objectiu es farà una recerca científica que s’ha iniciat amb una enquesta virtual en la qual ja hi han participat més de 300 persones a Barcelona, i on Gràcia lidera la participacio amb l’Eixample i Ciutat Vella. L’enquesta pregunta, per exemple, com de contaminat està l’aire al barri o en quines situacions creu l’enquestat que la contaminació l’afecta més. També s’ofereixen dades com el càlcul de 600 morts anuals per contaminació de l’aire a Barcelona o el 98% de ciutadans que viuen exposats a nivells de contaminació superiors als recomanats.

La materialització a peu de carrer de la campanya es farà aquest divendres 20 de setembre amb el repartiment de 100 plantes de maduixes per als veïns de Gràcia, concretament en una parada que s’ubicarà a l’escola Sagrada Família (Sardenya 343). L’acció compta amb la col·laboració dels nuclis de veïns que la plataforma va aplegar en la campanya dels sonòmetres a plaça del Sol. “L’interessant d’aquesta nova campanya és que volem arribar a la dimensió de ciutat i, segons veiem els resultats desplegarem el programa amb les comunitats més afecades i amb voluntat de participar”, diu Balestrini.

La tria de les plantes de maduixes també té lògica: les seves fulles acumulen partícules presents en l’aire i es pot analitzar la presència de contaminants a la ciutat. Els resultats se sabran en un termini de tres mesos.