El Consell de Joventut edita un mapa per fomentar la bicicleta i caminar

Societat

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat amb tot d’activitats arreu per promoure hàbits més sostenibles i saludables. En aquesta línia, el CJB ha editat recentment un mapa de Barcelona que calcula el temps de trajectes curts a peu o en bicicleta.

Sota el lema ‘Barcelona és bona però a peu millora, el Consell de la Joventut de Barcelona ha editat un mapa que calcula la distància, a peu i en bici, dels trajectes de la ciutat. Segons l’entitat, sovint es fa servir el transport públic per trajectes curts que, de saber-ho, surten millor caminant o amb la bicicleta. Evidentment es tracta de temps aproximats, ja que no tothom camina o pedaleja a la mateixa velocitat, ni és el mateix un camí de baixada que un de pujada. Però el CJB pretén que els joves descobreixin que moltes vegades surt més a compte una passejada que esperar el bus, i a més és una manera més saludable de moure’s.

Aquest mapa es pot trobar en alguns dels equipaments juvenils de la ciutat així com a la pàgina digital del CJB.

La salut també és un dels objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra del 16 al 22 de setembre. La idea és promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema ‘Camina amb nosaltres!’, la Setmana del 2019 anima a la ciutadania a moure’s de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses no només per a la salut i per al medi ambient, sinó també per a la butxaca

El programa de la Setmana -que inclou el dia sense cotxes a la Vila Laietana per les festes de la Mercè o diferents caminades- també pretén estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

Amb les diferents activitats que tindran lloc durant tota la setmana, la campanya defensa l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
Per una altra banda, “potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat, o reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat” són eixos fonamentals d’aquest programa. Diferents campanyes institucionals han posat l’accent en els perjudicis sobre els sistems respiratori i cardiovascular que provoca la contaminació atmosfèrica. També s’incideix en que l’ús del cotxe propicia el sedentarisme i la inactivitat física.