Les Casetes d’Encarnació, sense blindatge per ser escola i amb el contenciós ja obert

Societat

El mandat ha començat amb força a Gràcia en un dels eixos de pugna que més s’ha escalfat en l’últim any, el de l’habitatge i la transformació del nucli històric, que està en joc en l’àmbit de les anomenades Casetes d’Encarnació. La suma de majories polítiques, que en el mandat passat va caure en els primers tràmits del costat favorable a la protecció dels casalots en un resultat molt ajustat (amb l’aprovació inicial de la conversió dels terrenys en equipament), ha canviat després de les eleccions del mes de maig i el ple de Gràcia d’aquest dimecres no ha pogut aprovar l’informe favorable de la modificació del Pla General Metropolità en els números 13-15-17 per implantar-hi una escola bressol en el tràmit d’aprovació provisional que en les properes setmanes s’ha de votar a l’Ajuntament. “Necessitem majoria absoluta, i estem fent una interpel·lació als grups municipals perquè tots fem esforços i això prosperi”, va demanar al ple el portaveu de BCN En Comú i de l’equip de govern de comuns i PSC, Jordi Farriol.

El detall del canvi de categoria urbanística, segons apunten fonts municipals, és essencial per blindar jurídicament qualsevol possibilitat de compra dels terrenys per part de l’Ajuntament apel·lant a l’interès públic d’un equipament en una zona en què programàticament el municipi hi està buscant espai per ubicar una escola bressol. Les mateixes fonts adverteixen que no és possible justificar aquest interès públic si es manté l’actual qualificació urbanística d’habitatge en els terrenys.

La dificultat de pacte polític s’acompanya, a més a més, aquestes setmanes de l’arrencada de la gran partida que l’Ajuntament disputarà amb els propietaris de les Casetes, Encarnación Invest S.L., la família Campalans, que encara disposen de llicència d’obres (suspesa provisionalment) i que ja ha arrencat els tràmits judicials del procés contenciós-administratiu amb el que pretenen fer valer el seu dret a edificar. El punt de partida, segons els càlculs de l’Ajuntament, són els 4,69-4,92 milions d’euros (més danys i perjudicis i costos judicials) que es van calcular a l’abril, si bé el consistori confia en un pacte amb els propietaris abans de la vista.

L’Ajuntament no té garantit ara mateix (o fins i tot ho té garantit menys que en el passat mandat) el canvi de qualificació dels terrenys de les anomenades Casetes d’Encarnació perquè en lloc del projecte d’habitatge plantejat per Encarnación Invest S.L. s’hi pugui aixecar una escola bressol municipal i pisos en règim de parc públic. L’única raó d’aquest canvi és el canvi de suports entre l’aprovació inicial que es va votar el passat 15 d’abril (amb 20 vots a favor entre BCN En Comú, ERC, CUP i els dos edils no adscrits) i els posicionaments d’aquest dimecres al ple de Gràcia que pressuposen una majoria absoluta encara més llunyana (18 vots de l’equip de govern format per comuns i PSC). “Necessitem majoria absoluta, i estem fent una interpel·lació als grups municipals perquè tots fem esforços i això prosperi”, va demanar al ple el portaveu de BCN En Comú i de l’equip de govern de comuns i PSC, Jordi Farriol.

El procés, des que un ja llunyà 8 de novembre els veïns es van començar a organitzar quan es van trobar la maquinaria d’enderroc al carrer Encarnació, converteix en essencial l’ampliació d’aquesta majoria almenys fins als 21 vots per blindar la requalificació urbanística d’habitatge cap a equipament perquè només com a equipament l’Ajuntament podrà argumentar amb solidesa l’interès públic de comprar els terrenys per fer-hi una escola bressol i revertir finalment la llicència d’obres suspesa provisionalment. Fonts municipals han explicat que no és possible justificar aquest interès públic si es manté l’actual qualificació urbanística d’habitatge en els terrenys.

La complexitat del pacte polític arriba en un moment també en què l’Ajuntament també ha conegut que els propietaris han fet el pas a l’hora d’engegar els tràmits judicials del procés contenciós-administratiu que hauria d’acabar dirimint en un judici el dret dels propietaris a construir el projecte de 28 habitatges i 42 aparcaments, encara que ja en els últims mesos s’avancés en els possibles retocs de la promoció.
Fonts municipals han admès que el contenciós està en marxa però que alhora la voluntat per part de l’Ajuntament és que hi hagi un acord amb els propietaris abans de la vista i partint dels càlculs d’expropiació que es fixaven al voltant dels 4,69-4,92 milions d’euros (més danys i perjudicis i costos judicials).

Salvem L’Alzina presenta al·legacions. L’assemblea de veïns organitzats al voltant de les Casetes ha explicat al ple els seus quatre eixos d’al·legacions: procés participatiu per definir usos i gestió, espais polivalents i redefinició de l’alçada, habitatge en règim de lloguer social per a joves, gent gran i col·lectius desafavorits, espai verd públic al voltant de l’alzina bicentenària i autogestió.