La Taverna del CAT: espai d’experimentació folk amb 20 edicions i 12.000 espectadors

Cultura

La Taverna del CAT, una idea nascuda l’abril del 2010 de la mà de l’associació cultural Tram i en col·laboració amb els responsables del bar, ha engegat aquest dimecres la vintena edició. Després de 164 concerts amb un registre de 12.000 espectadors i amb la participació de 341 músics, la Taverna s’ha consolidat com a espai d’experimentació i improvisació folk dins de la programació regular del CAT.

La iniciativa, coordinada entre Anaís Falcó, Xavi Rota i Jordi Fàbregas, pretén oferir propostes musicals folk en format minimalista de duets “no estables“ i presentar un repertori de tonades i cançons participatives en l’àmbit de l’espai del bar. Segons Xavi Rota, es tracta d’un espai de “llibertat i d’oportunitats on la música tradicional i d’arrel en viu gaudeix d’una programació estable, en format de duets improvisats, en un ambient distès i obert a l’experimentació. Un somni fet realitat”. I la seva companya d’organització, l’Anaís Falcó, hi afegeix: “Serveix per provar de tocar amb algú o fer quelcom extraordinari amb la necessària imperfecció de ser quelcom efímer”. Durant aquests anys, la proposta ha convocat duets de músics excepcionals, els quals han aprofitat per provar els seus nous sons i els seus directes en un entorn de proximitat i donar-se a conèixer. Alguns d’ells, fins i tot han acabat fent grup formal: l’exemple clar és Criatures, amb Ivó Jordà i Marçal Ramon). També hi han passat músics sorgits de l’experiència de les colònies per a joves intèrprets de l’escola folk del Pirineu, o han consolidat la proposta i han seguit actuant; és el cas de BonJouR, un duet de corda fregada, amb el violí de la Joana Gumí i el violoncel a la M.Rosa Pons, o de Tres Cant, que tenen al CAT el seu local d’assaig.

En aquesta vintena edició, inaugurada aquest dimecres per All Foll -versions festives i frikis amb acordió diatònic, flabiol i tamborí de la mà de l’Àlex i la Caterina-, es manté la mateixa voluntat que a les anteriors: fer conviure totes les modalitats de la música folk tan a públic nouvingut com a músics de llarga trajectòria, en un entorn de confluència musical. L’objectiu d’enguany, segons els seus responsables, és augmentar la mitjana d’assistència consolidant La Taverna “com a projecte de recerca musical transversal i intergeneracional”.