Adéu a la Torreta d’Escorial, de restaurant de referència a pisos

Societat

La Torreta d’Escorial, una finca de 149 anys sense catalogació com, per exemple, la veïna torratxa del carrer Balcells 26 que es va enderrocar a principis d’any i que ja és una obra en marxa de tres plantes i àtic, ha començat a anar a terra aquesta setmana davant la sorpresa dels veïns i d’algun lament a les xarxes socials.

Fonts municipals han detallat que el futur de la finca, amb la seva majestuosa escalinata, un cop els operaris que hi treballen a cop de maça l’hagin reduït a runa, serà una nova promoció de 8-10 pisos arran de façana de carrer. Aquesta setmana els treballs s’han accelerat després que els primers dies d’octubre es cobrís la façana amb unes lones que ja feien presagiar les tasques de desenrunament.

El casalot, tancat des de fa un any, s’havia posat a la venda per 900.000 euros en els principals portals immobiliaris encara amb la llicència de restauració que conservava de l’establiment que en els últims temps li havia donat solera entre el veïnat com a lloc especialitzat en calçots, arrossos o cargols. Sota el nom La Torreta de l’Escorial, el restaurant atreia entre setmana un públic divers de menú i el cap de setmana l’ambient es tornava més familiar. Alguns veïns han recordat que anys enrere la finca també havia acollit una escola bressol privada anomenada Sol Solet.

Però la torreta anirà a terra perquè no la protegeix cap mena de catalogació arquitectònica en el patrimoni municipal i perquè els impulsors de la promoció immobiliària hana esquivat la suspensió de llicències decretada a finals de l’any passat: el comunicat d’enderroc i de llicència de construcció és anterior.

L’Ajuntament, Patrimoni i Paisatge Urbà, no obstant això, han tingut un petit marge de negociació amb la propietat per conservar alguns elements de la torreta: el propietari ha accedit a replicar l’estructura similar original de planta baixa, amb la porta centrada i els dos finestrals a banda i banda. També la façana tornarà a reubicar les carpinteries originals i els forjats que en tot cas, primer s’enderrocaran.