Pas endavant veïnal a Vallcarca: 5 entitats fan una federació per gestionar Can Carol i el Consolat

Societat

En marxa des de l’abril la reforma estructural i salvació in extremis de Can Carol i encara aturada la remodelació de l’antic Consolat -Casa Junyer-Canals-, els veïns organitzats de Vallcarca segueixen de prop l’activació del concurs de gestió dels dos equipaments amb l’objectiu de presentar-s’hi a través d’una federació de col·lectius que garanteixi un projecte de barri.

De moment la nova Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC) està formada per l’Observatori de Vallcarca, el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, l’Associació de Veïns Som Barri, l’Associació ECOS-Antic Forn i l’Associació de Festes Alternatives de Vallcarca. Amb un projecte ja redactat de quaranta pàgines, la nova plataforma agrupa especialistes en patrimoni i gestió cultural que defensaran per als dos equipaments un model de gestió cívica basat en l’autogestió i la memòria històrica.
“Vindran dos mil veïns nous i Can Carol ha de difondre continguts del que és i ha estat Vallcarca”, apunta un dels portaveus de la nova Federació, David Castellet. El concurs està previst d’activar-se al novembre i adjudicar gestió cap a Sant Jordi. La inauguració de Can Carol s’apunta cap al setembre de 2020.

Can Carol i l’antic Consolat de Dinamarca -rebatejat com a Casa Junyer-Canals- obriran portes en aquest mandat com a nous equipaments de Vallcarca i com a primers símptomes clars de reconstrucció del barri, després de dues dècades de planificació, propostes i contrapropostes. Can Carol seguirà un model de casal de barri i el Consolat apunta cap a centre cívic. El calendari apunta en el primer cas, que està en obres des de finals d’abril, a una obertura en plena Festa Major de setembre de 2020; en el segon cas, no hi ha data.

Després de quedar clara en la planificació el model d’equipament i la distribució interior, amb apostes per les sales polivalents i espais per a tallers, i també descartades grans ambicions de barri com el Museu del Còmic i encara en dubte la possibilitat d’una barra freda a Can Carol, els veïns organitzats han fet un pas endavant amb la coordinació de cinc entitats que es presentaran al concurs de gestió sota el nom unificat de Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC). Els implicats són l’Observatori de Vallcarca, el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, l’Associació de Veïns Som Barri, l’Associació ECOS-Antic Forn i l’Associació de Festes Alternatives de Vallcarca, si bé també hi ha hagut contactes amb l’Associació de Veïns Gràcia Nord-Vallcarca.

Un document de quaranta pàgines és ara el que sosté la voluntat de la nova federació de veïns per fer valer la seva experiència com a associacions vinculades al patrimoni i a la gestió cultural per tal que el concurs s’acabi decantant per uns plecs tècnics de gestió cívica, tal com a Barcelona ja ha passat en espais com l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu. Aquest model de gestió prioritza entitats arrelades a l’entorn de l’equipament.

Un dels portaveus de la nova FEACCC, David Castellet, ha explicat que el projecte que presentaran aspira a la gestió dels dos espais a partir d’una iniciativa basada en l’autogestió oberta a la contractació d’altres col·lectius específics de Vallcarca i en la difusió de la memòria històrica del barri. “Vindran dos mil veïns nous a viure a Vallcarca i Can Carol ha de difondre continguts del que és i ha estat Vallcarca”, apunta.

El temor central de la federació d’entitats s’argumenta en la possible “rèplica”, segons Castellet, d’un altre equipament qualsevol de ciutat a Vallcarca. “Per exemple, hi ha previst un taller de cuina amb una aula equipada, doncs el més lògic seria que una cooperativa de cuina de Vallcarca assumís aquesta oferta”, afegeix.

El calendari és una altra de les preocupacions del veïnat organitzat, just en un moment que s’han activat aquest setembre les licitacions dels projectes executius d’urbanitzacions de zones verdes com la plaça de la Farigola, a tocar de Can Carol. “Tot apunta que pot coincidir la inauguració de l’equipament amb l’inici d’obres de la zona verda, el setembre de 2020”, adverteix Castellet. De moment els plecs es preveu que estiguin llestos aquest octubre i l’adjudicació es faci al març perquè entre Sant Jordi i el setembre el nou gestor ja pugui treballar en la programació del primer trimestre de Can Carol.

D’altra banda, l’Associació de Veïns Som Barri ha anunciat aquesta setmana a través del programa Sota el Pont, de Ràdio Gràcia, que una de les propostes per batejar el futur institut de Vallcarca serà Uri Caballero, en honor al músic i referent veïnal mort ara fa sis anys.