Gravats i dibuixos al Palau d’Antiguitats

Cultura

per Ramon Casalé Soler

Tenim la sort de tenir a Gràcia una de les galeries d’art més importants d’antiguitats i obra gràfica de Catalunya com és Palau Antiguitats (carrer de Gràcia, 1).Va obrir les seves portes l’any 1986 gràcies a la col·leccionista i després antiquària Lola Palau. Està especialitzada en mobiliari d’època, objectes d’art i etnològics, pintura, escultura. Actualment la dirigeix el seu fill Albert Martí Palau, que el 2007 va incorporar-hi un nou espai expositiu: El Gabinet d’Arts Gràfiques, on s’exhibeixen dibuixos i gravats antics.

Per a celebrar l’existència del Gabinet, ja que porta més d’una dècada en funcionament, es du a terme l’exposició 11 anys, 22 exposicions, on el públic pot observar un recull de cadascuna de les mostres que s’han fet fins ara. La primera exposició va ser Fortuny gravats (2007-2008), on hi havia peces de Marià Fortuny Marsal i del seu fill Mariano Fortuny Madrazo. Al mateix any es va exhibir una sèrie de gravats satírics, que portava com a títol Entre la denúncia i l’humor. L’any 2009 es van fer tres exposicions: Visions del Món. Col·lecció de vistes òptiques del segle XVIII, L’etern efímer. Gravats i dibuixos commemoratius del segle XVI al XIX i Lluís Rigalt i Farriols (1814-1819). O sigui, es tracta d’oferir a l’espectador propostes que van des d’ensenyar el treball d’un artista concret a mostrar aspectes relacionats de la vida quotidiana o artística de diferents èpoques.

Posteriorment es van fer dues exposicions: Tempvs fugit. Diàlegs entre antics i moderns. Isabel Cuadrado i La España Negra. Gravats de Goya a Solana. De Goya s’han fet diverses mostres a la galeria, doncs ha estat un dels artistes que més ha treballat el gravat i que més ha influït en les generacions següents. Podríem afirmar que va ser un dels precursors de l’abstracció, sense saber que la estava representant. El 2011 vam poder veure una sèrie de dibuixos del pintor realista Ramon Martí Alsina (1826-1894) considerat com el creador de l’escola paisatgista catalana. També cal destacar Cuba. Gravats i dibuixos dels segles XVI al XIX. El 2012 es va dedicar a Pau Roig (1879-1955) i els mestres del paisatge del segle XVII al XIX i 1812 i Constitució, conflictes, propaganda. El 2013 van tenir lloc dues exposicions molt importants, per un costat Obres mestres del gravat italià. De Raimondi a Piranesi, i per altre Joaquim Torres-García i Barcelona. 1819-1919, que va rebre el Premi ACCA que atorga l’Associació Catalana de Crítics d’Art, i de la qual aquesta publicació se’n va fer ressò. El 2014 vam podem contemplar Bèsties i bestieses. Gravats i dibuixos del s.XVI al XX, i Sobretot Goya. Goya i el gravat espanyol de la seva època. Després van venir L’Art de la transformació. Del grotesc al carnestoltes. Del 2016, la magnífica Col·lecció Miguel Martí Esteve. Dibuixos valencians del s. XVII al XIX i Hogarth, Goya, Bagaria, Nogués. Mestres de la sàtira i la caricatura. I continuant amb aquesta temàtica, es va exhibir El Toro. L’animal i el mite; la Fiesta i la sàtira. I ja més recentment, Mestres de l’aiguafort. Gravadors catalans de 1750 a 1950 i Ismael Smith (1886-1972). Barcelona, París Nova York, que va coincidir amb la retrospectiva que li va dedicar el MNAC, de la qual els lector de L’Independent van tenir coneixement.

Totes aquestes exposicions han estat molt ben estudiades i preparades, ja que al darrera d’elles hi ha una formidable tasca de recerca i investigació , i en conseqüència, tant el públic com la crítica especialitzada han de saber valorar-ho, atès que serveix per a conèixer millor el treball de molts artistes de diferents èpoques, però que amb el dibuix i el gravat s’han sentit molt còmodes, mostrant-nos infinitat de situacions i aspectes de la vida quotidiana, i per tant s’han de considerar com a documents de gran valor històric i artístic.