El Lliure completa l’aposta internacional amb la creació plàstica ‘Mystery Magnet’

Cultura

Presentada pel director del Lliure Juan Carlos Martel com l’artista visual més important d’Europa, Miet Warlop ha explicat aquest dijous -tot just abans del primer passi per a escolars- les claus de Mystery Magnet, una peça que va crear el 2012 i que ha anat acumulant premis i girant arreu del món; a Gràcia -emmarcada en la branca internacional que pretén donar a conèixer com s’entén el teatre a Europa, segons ha assegurat Martel- ha esgotat totes les entrades. Es tracta d’un espectacle sense text (que no vol dir “sense narrativa ni discurs”, com ha insistit l’artista) que es mou entre la performance, les arts visuals i el teatre; un univers inspirat en els còmics i en la pintura d’acció, en què es desenvolupa una batalla de materials, de formes i colors. Segons han deixat escrit els responsables de la sala, Mystery Magnet “dibuixa un món encantat en el qual l’humor neix de la tristesa i la màgia d’allò que és prosaic”. I la seva creadora afegeix: “És molt important per a mi, és una de les grans peces que he fet”.

Allunyada dels paràmetres teatrals clàssics, dels que Warlop fuig perquè tot i el “respecte que sent pel teatre de text clàssic” també considera que l’hi falta innovació, l’obra ofereix una successió d’escenes tramades sense cap lògica aparent que busquen sorprendre l’observador i portar-les, amb els actors, als límits mateixos de l’imaginable. A Mytery Magnet hi ha una personatge central, el fals home gras, que ha consumit el món sencer, i és qui rep els efectes visuals. “L’obra presenta tot un seguit d’accions, no una història, perquè vull mostrar el món màgic, mostrar la cuina del procés de creació”, explica l’artista, que no havia concebut en un principi l’obra per a infants, sinó per a tots els públics.

Warlop, referent. Miet Warlop és una artista visual belga nascuda a Torhout amb una llarga i premiada trajectòria en la creació visual i teatral. El 2009 es va traslladar a Berlín per concentrar-se durant tres anys en Mystery Magnet, guardonada pel Theatertreffen per haver trobar una nova manera de fer arts escèniques. L’espectacle gira per tot el món.