Hiraldo (ERC): “Perdem vots amb certs discursos però els guanyem en altres opcions”

Política

Olga Hiraldo (Barcelona, 1978), és des d’aquest mandat la portaveu del grup municipal d’ERC a Gràcia, que per primer cop des de la recuperació dels ajuntaments democràtics té cinc consellers. Només 40 vots van separar els republicans de la victòria a Gràcia, que finalment es va decantar per BCN En Comú.

BCN En Comú sol dir que Esquerra ha de passar el dol d’haver perdut.

No ho estem, de dol. Com a partit vivim una situació general complicada, amb dirigents a la presó i a l’exili, però ens estem enfortint. A l’alcaldia vam guanyar però un pacte no massa natural va fer que no governéssim. No va poder ser però des de l’oposició liderarem temes i d’aquí a quatre anys hem de créixer i assegurar l’alcaldia.

Passareu d’una oposició activa, com vas dir al juliol, a una oposició propositiva?

Sí. Apostarem per temes que generin un consens ampli i anirem fiscalitzant el govern del districte.

No us heu assegut amb el regidor, Eloi Badia, i has estat nomenada vicepresidenta del districte. Què n’espereu de BCN En Comú?

Esperem col·laboració, que s’integrin propostes nostres en el Pla d’Actuació, i fer un barri millor.

Badia tria Habitatge, Educació i Salut, i el president Mascarell, Participació. ERC què tria?

Sobretot Emergència Climàtica i Educació. En aquest mandat esperem consolidar temes com l’institut Vallcarca. I en Participació va la primera proposta que vam fer: que els òrgans de participació es transmetin tots per streaming.

El que ha quedat escrit ha estat el tema de casetes d’Encarnació. Fins a quin punt l’abstenció d’ERC és un moviment tàctic?

Volem que es conservin les casetes però fent les coses bé. Cal veure què significa expropiar a un preu no desorbitat i per fer què. Ens han dit que l’escola bressol quedaria petita. S’ha d’estudiar bé.

També heu estat molt actius en un tema que habitualment ERC no havia liderat, com la seguretat en la discoteca Canela.

Realment hi ha un problema des de fa 34 anys: ingesta d’alcohol, masclisme en la publicitat... L’ideal seria tancar la discoteca, encara que és complicat.

Què esteu fent internament per aprofitar el moment dolç de les últimes eleccions?

Volem afavorir el contacte amb entitats i veïns, ara que hem passat de dos consellers a cinc. Volem solucionar des de petites coses fins a problemes greus, i liderar-los, com hem fet amb el Canela. 

Vau apuntar que cada conseller s’encarregaria d’un barri. Ja heu definit encàrrecs a cada territori?

Hem treballat més a nivell sectorial, però cada tema que treballem l’estenem. No volem centrar a Vila i Grassot. Volem que els cinc barris siguin prioritaris. Per exemple, el Dia de la Gent Gran ja hem dit que s’ha de fer als cinc barris, perquè no tothom es pot desplaçar.

Quina és la fita que us marqueu per a final de mandat?

Que es vegin fets, perquè el mandat anterior va ser de molta paraula i poca concreció, com en habitatge. Voldríem un final de mandat amb l’IES Vallcarca funcionant, i amb una escola bressol més almenys en construcció.

Ara comença una nova campanya. Patiu per rebre esbroncades?

Al contrari. Veig gent que abans no era propera i que ara ho és. Alguns discursos ens fan perdre vots però els guanyem en altres opcions.