Districte i Mercats anuncien ara la retirada de l’amiant de l’Abaceria per Nadal

Societat

Primer va ser la suspensió del desembre de 2018 pel pacte amb els comerciants amb l’objectiu de no perjudicar les vendes de Nadal, després al març de 2019 tampoc no va poder ser perquè el pla de retirada no contemplava cap mena de protecció per als veïns, botiguers i vianants, i aquesta tardor de 2019 també s’ha hagut d’ajornar la previsió per un error en el pressupost de l’empresa adjudicatària (les altres dues es van retirar). Amb la pèrdua de credibilitat consegüent, el Districte i l’Institut de Mercats es van comprometre aquest dimecres davant de comerciants i veïns -en l’anomenada taula mixta- a un nou termini: finals de novembre o principis de desembre. Cap objecció, de moment, dels comerciants.

Nou mesos en el millor dels casos passaran des que l’Abaceria ha estat criant pols esperant la retirada de l’amiant per la manca de pacte amb els veïns i resolució de la nova tramitació i quan ja fa un any i tres mesos que funciona l’Abaceria provisional al passeig de Sant Joan (i els paradistes n’estan encantats). Aquesta setmana, després que fa uns dies es reprenguessin els moviments a dins del mercat amb l’execució de sondejos geotècnics, la taula mixta entre institucions i representants socials ha conegut el nou calendari de la segona fase de deconstrucció del vell mercat de l’Abaceria. Aquest nou calendari, que activa la retirada dels 9.266 metres quadrats d’amiant per Nadal, confirma que els sis mesos de marge que inicialment tranquil·litzaven l’Ajuntament per engegar l’obra nova el gener de 2020 ja s’hauran superat i que en el millor dels casos la tercera fase no començarà fins a la primavera del 2020.

Dimarts veïns i comerciants van rebre els detalls de la nova adjudicació, només pendent que la Generalitat aprovi el pla de treball, i del calendari d’implantació del sistema de bombolles per aïllar la retirada de l’amiant: s’iniciaran els treballs pel costat de Travessera de Gràcia, després Puigmartí i finalment la teulada central. Durant els cinc mesos previstos, l’empresa es compromet a fer medicions ambientals tant òptiques com digitals a l’inici, duració i desmuntatge de les bombolles, i Mercats demanarà ja els permisos per posar la bastida de Travessera mentre es resol l’aprovació de la Generalitat per guanyar temps.