Gràcia multa 30 botigues a prop del Park Güell i Casa Vicens per venda irregular de souvenirs

Societat

U n any llarg després de l’entrada en vigor de l’ampliació del pla especial d’ordenació d’establiments comercials de venda de souvenirs, l’Ajuntament ja disposa de les primeres xifres de sancions que s’estan tramitant un cop s’ha superat la primera fase d’obertura d’expedients i detecció d’irregularitats a la zona del Park Güell i a l’entorn de la Casa Vicens. A Gràcia el primer àmbit ja estava delimitat en l’anterior pla especial, que datava de 2008, però deu anys després i constatada la proliferació de nous establiments i d’un nou focus d’impacte turístic des del novembre de 2017 com la Casa Vicens, al carrer Carolines, es va aprovar el juliol de 2018 una ampliació que al Park Güell passava a abarcar també zones de l’avinguda de Vallcarca, el passeig de la Mare de Déu del Coll, el carrer Santuari i el carrer del Portell.

El primer balanç de dades, presentat per l’Ajuntament aquest dimecres, registra 30 sancions ja enviades als propietaris dels establiments, la majoria dels quals s’ubiquen a l’entorn del Park Güell, amb uns barems de multa que van des dels 500 euros per tenir productes a l’aparador, no estar agrupats o ser visibles des de la via pública, fins als 3.000 euros per manca de llicència de venda específica. No hi ha casos en aquestes zones d’establiments que no tenen llicència i aquesta no ser legalitzable, cosa que suposaria una sanció de 6.000 euros, el màxim que preveu el pla especial.

La Gràcia de les botigues de souvenirs ja té un primer diagnòstic de males pràctiques d’acord amb l’ampliació de la zona del Park Güell que l’any passat va passar a incloure també algunes zones de l’avinguda Vallcarca, del passeig de Mare de Déu de la Salut i dels carrers Santuari i Portell, a més de la zona novament regulada de Casa Vicens (Gran-Riera de Cassoles-Rambla de Prat). L’Ajuntament, en aquest últim any, ha fet una campanya informativa i també una primera batuda d’inspeccions que ha inclòs a Gràcia un total de 55 establiments que es vinculen total o parcialment a aquests paràmetres de venda d’articles de record, la majoria dels quals se segueixen concentrant a l’entorn del Park Güell. En aquesta fase inicial també es van fer inspeccions en altres districtes amb entorns turístics com l’Eixample o Horta-Guinardó.

En un primer moment i com a conseqüència d’aquestes inspeccions, l’Ajuntament va obrir expedient informatiu a 32 dels establiments avaluats per incomplir amb la casuística que especifica el pla especial i que contempla com a mala praxis tenir souvenirs a l’aparador, no tenir-los agrupats o que siguin visibles des de la via pública (500 euros), si bé les sancions més elevades corresponen a no tenir llicència de venda (3.000 euros) o no tenir-la i no ser regularitzable (6.000 euros). “Només un parell d’establiments van corregir les deficiències detectades en la primera inspecció”, apunten fonts municipals.

Un total de 30 establiments ja tenen en aquests moments, doncs, una sanció comunicada per venda irregular de souvenirs i el document de pagament ja està en procés de tramitació. “Hi ha des de manca de llicència fins a mala ubicació de souvenirs o retolació no permesa”, apunten. Els que no tinguin llicència han de retirar el producte.

Els agents cívics ja es despleguen a les Tres Creus. La iniciativa de desplegar a les Tres Creus els agents cívics que han informat des del setembre dels canvis de mobilitat al carrer Olot s’ha avançat unes setmanes i aquesta zona monumental del Park Güell ja està no només acordonada sinó vigilada. Els vigilants hi han de ser, en principi, els set dies de la setmana i l’espai només serà accessible de manera puntual per a activitats de caire social, cultural o popular.