Gràcia commemora 20 anys de l’assassinat d’Ángeles Chiván, el gran cas irresolt dels feminicidis

Societat

No existia encara l’estadística sobre casos de violència masclista a l’Estat i el debat sobre la seguretat nocturna ni imaginava el creixent urbanisme de gènere. El 19 de novembre de 1999, una matinada de dijous a divendres, amb molt de vent, Maria de los Ángeles Chiván, una jove d’origen argentí, va ser assassinada després de resistir-se a un intent de violació i posteriorment rebre fins a onze ganivetades. Eren les 2.45 hores quan tornava a casa després de prendre alguna cosa amb uns amics quan l’agressor la va atacar per sorpresa en l’entrant que es forma a l’alçada del carrer Robí 18-22, just darrere de la plaça de la Virreina.

Vint anys han passat d’aquell fet que va sacsejar la societat civil local, que no recordava una brutalitat igual des dels temps del violador de l’Eixample a mitjans dels 80 i que va comportar dues grans mobilitzacions en els dies posteriors als fets. Vint anys després, amb el cas encara irresolt, el Consell de Dones ha convocat el 15 de novembre un gran acte a la plaça de la Virreina amb les impulsores d’aquelles mobilitzacions que han perdurat en el temps, les exportaveus de la Vocalia de dones de l’AV Vila de Gràcia. La coordinadora d’assemblees feministes llegirà un manifest.

Vint anys ja han passat del gran cas irresolt dels feminicidis, l’intent de violació i posterior assassinat de la jove Maria de los Ángeles Chiván. Només tenia 21 anys quan, en una nit de fort vent, un 19 de novembre de 1999 el seu agressor va atacar-la a l’alçada del número 18-22 del carrer Robí, just darrere de la plaça de la Virreina.

La investigació, centralitzada en aquella època i encara ara pel Cos Nacional de Policia, va espremer totes les hipòtesis a partir dels fets i documentació analitzada: eren les 2.45 hores d’una matinada de dijous a divendres; l’Ángeles, resident a Barcelona des del febrer, estudiant de Sociologia a la UAB i treballadora del consolat argentí, tornava cap a casa després de prendre alguna cosa amb uns amics. Un individu, 1,70 metres, 20-35 anys, complexió normal, va amenaçar de violar-la amb un ganivet de 18 centímetres de fulla. Ella s’hi va resistir, va cridar, fins i tot va arribar a trucar als intèrfons.

El seu agressor, segons va explicar la investigació el 2000 a aquest setmanari, va reaccionar amb una violència extraordinària. Onze punyalades (a l’esquena, al pit i a l’abdomen). Els veïns la van trobar davant del portal, estesa a terra, amb els pantalons mig abaixats, amb l’abric, els guants i la bufanda desperdigats i amarats de sang. Quan l’ambulància va arribar, l’Ángeles era viva: “Me llamo María Ángeles y me han intentado violar”, va arribar a dir. Va morir a Sant Pau. El ganivet va aparèixer en una paperera de Verdi i la bossa també pels voltants.

Fonts policials van aprofundir en el cas sobretot els primers dotze mesos i van estudiar 900 hipòtesis, sobretot en dues línies: l’agressió sexual i el robatori, sense desvincuar el perfil de l’agressor una de l’altra. El comissari José Pérez es va inclinar pel perfil de l’agressor sexual amb antecedents policials o d’altra mena. Es va descartar gent del seu entorn. Han passat 20 anys sense novetats. Cas irresolt.

Amb aquest context de record i de ràbia, el Consell de Dones de Gràcia ha convocat divenders que ve, 15 de novembre (18.30 h) un gran acte a la plaça de la Virreina amb les impulsores d’aquelles mobilitzacions que han perdurat en el temps, les exportaveus de la Vocalia de dones de l’AV Vila de Gràcia. Aquelles dones, que van mobilitzar un miler de persones contra l’assassinat de l’Ángeles, tenen noms: Conxa Garcia, Sara Reñé, Marta Saleta, Ángels Tomàs, Imma Colomer -que va llegir el manifest del primer aniversari…

Divendres que ve el manifest dels 20 anys sense Ache, el sobrenom que tenia l’Ángeles, serà llegit pel relleu generacional, per membres de la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les escoles públiques de Gràcia.