Sis de cada deu cases del nucli de Gràcia quedaran protegides pel nou catàleg de patrimoni

Societat

Feina feta. Quan falta només un mes perquè se superi la suspensió de llicències de nova construcció i gran rehabilitació i de plans urbanístics que va entrar en vigor per decret el passat 14 de desembre de 2018, i a partir de la qual es van desplegar els treballs per elaborar un pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, el grup d’experts coordinat per Joan Casadevall i distribuït en cinc equips ha lliurat aquesta setmana el document de conclusions amb un gran titular: el nou catàleg de patrimoni reconeixerà un territori a conservar anomenat Conjunt Vila de Gràcia, equiparable a un nivell C, que comportarà la preservació d’un teixit de parcel·les senceres en els límits que marquen els carrers Còrsega, Travessera de Dalt, Riera de Cassoles i Escorial, principalment. Els experts, segons ha pogut saber L’Independent, han proposat una preservació del 60% d’aquest territori: sis de cada deu cases del nucli històric quedaran protegides. La proposta tècnica final afegeix 50 propostes de catalogació d’edificis i insta a una fçormula de protecció dels interiors d’illa i micropatis verds.

Ja ha passat un any des que el conflicte de les casetes d’Encarnació va tenir una primera resposta per part de l’Ajuntament: anunciar la suspensió de llicències de nova construcció i gran rehabilitació i de plans urbanístics per elaborar un pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni. Els límits d’estudi eren la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, i es va contractar un grup d’experts que es van desplegar per tots i cadascun dels carrers de la suspensió per fer un treball de camp inicialment basat en l’observació de façanes i el truc a porta freda a les finques més destacades. Hi havia 5.200 finques amb interès, els dubtes sobre la implicació del veïnat eren alts, però les portes, poc a poc, es van començar a obrir.

El treball ha culminat aquest setmana amb el lliurament dilluns al Districte d’un document de 900 pàgines on hi ha una proposta molt clara per engruixir el renovat catàleg de patrimoni de la ciutat: reconeixer un territori a conservar anomenat Conjunt Vila de Gràcia, equiparable a un nivell C, que comportarà la preservació d’un teixit de parcel·les senceres en els límits que marquen els carrers Còrsega, Travessera de Dalt, Riera de Cassoles i Escorial.

Els experts, segons ha pogut saber L’Independent, han proposat una preservació d’almenys sis de cada deu finques del nucli històric i posar en valor el conjunt d’un teixit morfològic i urbanístic perquè actuï com un tot a l’hora d’evitar enderrocs per part de futurs promotors. Un 60% de protecció és un percentatge superior al 50% que s’apuntava en les conclusions del primer treball de camp que es va presentar al juliol al CAT. L’ambient, entre els coneixedores de l’elaboració dels treballs, era de certa eufòria. “Ara cal temps perquè l’Ajuntament ho paeixi”, apuntaven aquestes fonts.

Però el document final no es queda en el Conjunt Vila de Gràcia, on hi ha perles com la casa torre de Montmany 23 o Sant Salvador 47-51, sinó que incorpora una cinquantena de propostes de catalogació al centenar actual (un 50% més) i també es doblen les propostes de catalogació de conjunts (abans el carrer Gran i ara també Milà i Fontanals o Riera Sant Miquel. També s’hi han sumat a aquest text definitiu un centenar de propostes veïnals, quasi la totalitat de les 109 presentades.

Ara el temps corre i l’Ajuntament ha de validar el document i portar el nou catàleg a aprovació.

Una fórmula per preservar els interiors d’illa i els micropatis verds. Més enllà dels plataners i alzines que han esdevingut símbols de reivindicació, l’equip número 5, el que ha treballat el verd a protegir amb tecnologia de deteccions de clorofiles per remarcar la importància d’enllaç per a la biodiversitat local. “Si desapareixen micropatis, la papallona es despista”, apunten.