El LEM registra 2.406 espectadors en una edició amb un 30% més d’activitats i nous espais

Cultura

L’Encontre Internacional de Músiques Experimentals de Gràcia – Barcelona, més conegut com a Dispositiu LEM 2019, ha tancat la 24a edició amb números positius. Un total de 2.406 espectadors s’han repartit entre les 29 activitats celebrades durant el festival, xifra que representa un increment notable respecte l’any passat (1.829). Enguany també hi ha hagut un augment del 30% de les activitats (l’any passat es van fer una vintena), i dels locals, amb la recuperació destacada del Centra Artesà Tradicionàrius, que va acollir un dels plats forts del dispositiu: el concert de Ferran Besalduch (saxos) i el noruec Ingar Zach (percussió), un duet d’improvisadors amb un ampli currículum en l’escena europea del jazz d’avantguarda; i a la segona part va pujar a escena el duet dels cordistes Carlos Zíngaro (violí) i Ulrich Mitzlaff (violoncel), dos històrics de la improvisació lliure, procedents de la molt dinàmica escena de Lisboa. Els altres espais que s’hi han sumat enguany han estat la capella modernista del Col·legi Major Ramon Llull, al recinte de l’Escola Industrial (L’Eixample), i La Rubia Horiginal, al Raval, fruit d’un acord amb el Cicle Radial per integrar al LEM part de la programació d’aquest esdeveniment organitzat per l’emissora Dublab, una de les novetats de l’edició d’enguany. El LEM també ha signat nous acords: amb el festival Morada Sónica (Almeria) i amb el Cicle Radial, organitzat per l’emissora digital Dublab.

Per primer cop a la història del LEM, el llegendari grup de música experimental Macromassa hi ha actuat, en una sessió a taquilla inversa, on van oferir una improvisació a l’estil de la que van fer al festival Kraak, a Brussel·les, i al Sónar.

L’única incidència de l’edició d’aquest any va ser la cancel·lació del concert del dia 18 al CC Convent de Sant Agustí (Andrea Deidda & Stefano Cocco + WDR), per la convocatòria de la vaga general.

Amb l’aval del segell EFFE. Un any més el Dispositiu LEM ha comptat amb l’aval del segell EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), una distinció de la Unió Europea atorgada a certàmens que destaquen per la seva qualitat artística i tenen un impacte significatiu a escala local, nacional i internacional.