El Tradicionàrius 2020 homenatja Kepa Junkera i reivindica el projecte FOK

Cultura

Divendres 10 de gener de 2020 Kepa Junkera serà el protagonista de l'obertura de la 33a edició del festival Tradicionàrius. Serà amb un concert a càrrec de molts dels seus amics, com ara Josep M. Ribelles, Ballaveu, TXEC, El Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera. És la manera que té el ‘Tradi’ de celebrar la recuperació del músic basc, que fa un any va patir un ictus, i d’homenatjar un músic que consideren “transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, a la Península Ibèrica i més enllà”.

Així, el concert inaugural farà una evocació de la seva trajectòria, amb una representació significativa dels intèrprets catalans i del repertori que va formar part del projecte FOK. De fet, l’octubre de 2017 Kepa Junkera presentava al CAT aquest disc, un treball amb més de 200 músics d’Euskadi, Catalunya, Balears, País Valencià i l’Alguer; un projecte que recollia la seva mirada sobre la música tradicional dels Països Catalans i que Junkera presentava en un concert memorable a L’Auditori en el marc del festival folk. A primers de desembre del 2018, mentre presentava a Bèlgica el seu concert Maletak, el músic va patir un ictus que gairebé li costa la vida i que l’ha abocat a una llarga recuperació. La vinculació de Kepa Junkera amb el CAT ve de llarg. “A banda de la complicitat en la defensa del valor contemporani de la música tradicional, hem anat teixint una relació d’amistat perquè en Kepa no és només un músic descomunal és, també, una gran persona amb qui és fàcil entendre’s”, han assenyalat els responsables del Tradicionàrius en una nota aquest dimecres.

Després del concert Kepa Aurrera es presentarà Gaizca project, una aliança de les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona, els quals -en algun moment de la seva trajectòria- han col·laborat directament amb l’acordionista basc.

Al Tradicionàrius 2020 hi hauran quatre modalitats d’espectacles de pagament: els concerts i les presentacions de discos (de 6 a 12 euros), les nits de ball folk amb grups de Catalunya, les Illes Balears, Occitània, el Nord Itàlia i Grècia (de 10 a 6 euros); els concerts arran d’escenari, un nou cicle de concerts amb un format íntim a la platea del CAT (8 i 4 euros), i els espectacles familiars (10 i 5 euros).

Concert triple a la 10a Babel Nights. La sessió del 14 de desembre comptarà amb el repertori de rumba i folk del cantautor català Marcel Marimon; amb el projecte de música mediterrània fusionat amb d’altres estils ètnics dels italians Piero Pesce e la Questione Meridionale; i amb la banda hongaresa de fusió folk i flamenc Meszecsinka.