L’Ajuntament reserva 1,7 milions per expropiar Kasa de la Muntanya a la família Güell

Societat

El Pla d’Inversions Municipals de l’Ajuntament, en plena negociació amb els grups de l’oposició, es va traduint aquests dies i desgranant en les partides menys clares sobre el paper amb una aposta per l’habitatge social i els nous equipaments, que en el cas de Gràcia no només té en compte les quantitats ja anunciades per les casetes d’Encarnació (8,8 milions d’euros) sinó també per projectes apuntats l’any passat com l’allotjament provisional a la placeta Manuel Torrente (0,6 milions) o la dotzena de pisos socials a l’interior de Kasa de la Muntanya, el gran símbol okupa que aquest 11 de novembre ha celebrat els 30 anys de resistència.

En aquest cas últim de Kasa de la Muntanya, a banda de la negociació oberta amb els inquilins actuals, hi havia un pas previ que s’havia de complimentar abans de dedicar qualsevol partida pressupostària de construcció: l’expropiació a la família Güell, propietària del casalot, que ha estat al llarg de la vida fins i tot caserna de la Guàrdia Civil (fins a 1983). El Pla d’Inversions Municipals ja detalla una reserva d’1.774.000 euros per executar la marxa dels propietaris, que coneixen els plans del consistori des de fa temps, i un cop solucionat aquest pas previ ja es començarà a desplegar el projecte de 12 habitatges socials a l’interior, sempre respectant la façana i amb una estructura enretirada.

L’assemblea de la Kasa només s’ha pronunciat en aquesta qüestió el desembre de 2018 valorant que els plans urbanístics tinguessin una consideració “dotacional” en lloc de de “seguretat” per l’espai i rebutjant tota “pressió”.

Kasa de la Muntanya, el gran símbol del moviment okupa de Barcelona, que va celebrar 30 anys d’okupació el passat 11 de novembre, tindrà ara sí un futur com a habitatge social un cop l’Ajuntament ha decidit reservar una partida d’1,7 milions d’euros per als propietaris de sempre, la família Güell, perquè desisteixen de qualsevol aspiració de recuperar el casalot, i també un cop que les converses amb els inquilins de l’espai s’assegura que estan ben encaminades. L’expropiació, ja notificada als Güell, és el primer pas perquè es concreti un dels projectes d’habitatge social anunciats a Gràcia en el passat mandat, que en el cas de Kasa de la Muntanya preveu 12 pisos socials en una estructura que en cap cas afectarà la característica façana del casalot centenari.

La difusió de les partides del Pla d’Inversions Municipals per a Gràcia la setmana passada havia destacat l’aposta de l’Ajuntament per adquirir la finca de les casetes d’Encarnació (8,8 milions) o per reformar Pi i Margall (2,75 milions), però menys clara era una partida que apuntava simplement Equipament Gràcia-Güell.Adquisició i la partida de reserva d’1.774.000 euros. La traducció, segons han aclarit fonts municipals un cop s’ha executat la notificació de la decisió a la família Güell és el projecte d’habitatge social a Kasa de la Muntanya. També en aquesta línia de projectes per ubicar nou habitatge social a Gràcia, històricament sota mínims, hi ha el projecte de la placeta Manuel Torrente, on s’hi ubicaran allotjaments provisionals APROP i per als quals hi ha una altra partida reservada de 587.500 euros.

En aquest debat al voltant de Kasa de la Muntanya, l’únic pronunciament oficial dels inquilins de l’espai es remunta al desembre de 2018 quan en un comunicat l’assemblea va valorar que en els plans urbanístics de la ciutat la Kasa de la Muntanya hi hagués una consideració “dotacional” en lloc de de “seguretat” i va advertir que la Kasa “va ser, és i serà vivenda social”. “Té sentit mantenir espais i comunitats autogestionades a les nostres ciutats”, va apuntar l’assemblea. Tot i el detall de rebutjar “pressions” que també esmentava el comunicat, el Districte va fer una lectura positiva del posicionament okupa.

Els veïns de carretera de Sant Cugat negocien la reubicació de la petanca. La tramitació del nou bloc d’habitatge social a la carretera de Sant Cugat, a tocar de la biblioteca de Penitents, ha aixecat polseguera al barri i la negociació amb el Districte s’ha calmat si hi ha el compromís de reubicar una part de l’espai verd i les pistes de petanca.