L’Ajuntament assumeix la majoria de les propostes del grup d’experts per al nou catàleg de patrimoni

L’anàlisi de l’Ajuntament del document de 900 pàgines que a principis de novembre va lliurar el grup d’experts coordinat per Joan Casadevall ja té traducció política amb l’assumpció per part del consistori de la majoria de les propostes fetes pels cinc equips tècnics: d’una banda, es revisarà el catàleg duplicant els elements patrimonials, i de l’altra, es protegirà el verd privat interior a través d’una modificació del Pla General. Aquests són els dos grans eixos d’una proposta anunciada al límit de la caducitat de la suspensió de llicències decretada ara fa un any, el 14 de desembre, que la comissió de govern ha aprovat inicialment aquest dijous.
El director del projecte de revisió del catàleg, Francesc Ragués, ha admès a l’Independent que no s’arribarà al 60% de finques protegides del nucli històric però sí que hi ha eines a través de les ordenances que permetran assolir “de llarg” aquesta xifra que proposaven els experts. Les 109 propostes veïnals, segons Ragués, “estem sobre el 70-80% d’acceptacions”. L’anunci oficial accepta la creació del conjunt de protecció Vila de Gràcia amb 390 edificacions “que han conferit a la trama urbana de la Vila una certa especificitat respecte de d’altres zones de Barcelona”.
Es tracta de construccions anteriors a 1932 dins dels límits que marquen Via Augusta, Riera de Cassoles, Travessera de Dalt i els carrers Escorial, Bailèn, Còrsega i avinguda Diagonal. En aquest àmbit, per exemple, hi ha des de les casetes d’Encarnació fins als edificis industrials de Robí 30, la font de l’Atzavara o el mosaic d’Azulejos Comercial Dergo, a Travessera de Gràcia 257. La resta d’edificacions del Conjunt Vila de Gràcia necessitaran una llicència nova (no un simple comunicat o assabentat) per fer qualsevol modificació total o parcial.
Més enllà del Conjunt, l’augment del catàleg, que també revisava parts dels barris de Vallcarca, la Salut i Camp d’en Grassot, permetrà fer constar com a catalogació C (conservació de volum original i elements comuns) fins a 1.021 finques, quan el catàleg vigent es quedava en 564. L’Ajuntament també preveu la fórmula de la modificació del Pla General per protegir el verd privat interior en patis i jardins i calcula tenir oficialitzat a finals de 2020 tant el pla especial que blinda el catàleg revisat com la modificació del Pla General. Dilluns està convocat el grup de seguiment del pla especial per valorar la decisió municipal.
Nous conjunts i finques individuals. Entre les fitxes de patrimoni que s’incorporen -i que algunes sorprenentment no estaven contemplades fins ara amb cap nivell de protecció, hi ha no només les ja casetes d’Encarnació sinó també el conjunt de plantes baixes de Verdi de Dalt o les cases adossades de Larrard, però també a nivell individual Cal Xipreret -seu del Tennis La Salut- o l’aqüeducte de Can Turull. També entra el mosaic d’Azulejos Comercial Dergo (foto), però no la rajola de Sant Josep al carrer Camprodon.