El BCN Pipa Club entra en crisi per unes retallades econòmiques que obliguen a suspendre actuacions

Societat

Quatre anys després d’aterrar a Gràcia, al carrer Santa Eulàlia 21, després d’esdevenir un símbol de la ciutat en el seu històric local de la plaça Reial, el BCN Pipa Club no atravessa el seu millor moment. La nova junta, elegida ara fa un mes i liderada per Josep Panés, ha decidit aturar de manera dràstica la sagnia de despeses no compensada pels actuals ingressos i s’ha vist obligada a reduir a mínims les activitats, amb la pèrdua dels principals programadors.

La sorpresa va saltar inicialment a mitjans de novembre quan l’Associació de Músics de Jazz de Catalunya (AMJC) va rebre una comunicació in extremis de suspensió d’un cicle de jams amb quatre dates ja tancades fins a final d’any. “Vam rebre l’anul·lació el dia abans de la primera data, amb els músics donats d’alta i amb un canvi de condicions que ens obligava com a alternativa a llogar la sala”, explica el president de l’entitat, Guillem Arnedo. L’AMJC, que havia col·laborat amb el Pipa celebrant fa dos anys la festa dels seus premis anuals, ha iniciat ara accions legals per reclamar els diners compromesos.

La setmana passada, però, els fets es van precipitar ja públicament quan un dels programadors principals i referent del jazz manouche a la ciutat, Albert Bello, es queixava amargament del canvi de condicions també per a les activitats de referència de l’espai: la jam dels diumenges, les Nits per Django el Blues sin cables. “Sembla que ara sóc massa car, sembla que el preu raonable per a un músic volta els 30 euros”, apuntava. Ningú de la junta li havia comunicat formalment la decisió, com sí que ho havien fet a altres programadors.

La nova junta, després dels primers temps a Gràcia comandats per Josep Maria Navarrete, no ha volgut contrastar els fets amb la seva versió oficial i s’ha limitat a enviar un comunicat a aquest setmanari que diu el següent: “per tal de preservar les tasques d’aquesta junta directiva, li comuniquem que de moment no farem cap declaració”. Al web encara hi figuren actuacions que ja no es faran.