L’humor: del Twitter al Soterrani

Han passat del Twitter al bar, del bar a Casa Gràcia, de fer una actuació gratuïta a fer-la de pagament, de fer-ne una al mes a fer-ne dues per l’augment de demanda, i malgrat tot, el fenomen del Soterrani segueix exhaurint totes les entrades que es posen a la venda, el mateix dia, en només deu minuts. Josep Català (@escolteume), Maria Rovira (@oyesherman), Magí Garcia (@Modgi), Anna Polo (@anapolo___), Christian Flores (@Chraetian) i Manel Vidal (@zuwenigzirkus) van celebrar dimarts l’últim Soterrani de l’any i ho van fer en un escenari poc comú per a ells, el de l’Almeria Teatre que els ha acollit les dues últimes setmanes abans de tornar a la seva casa habitual.
El Soterrani va néixer a finals del mes de setembre del 2017, quan un grup de persones que majoritàriament no es coneixien però sí que havien interactuat entre ells a través del Twitter van decidir trobar-se i d’alguna manera verbalitzar tot allò que escrivien habitualment amb cert enginy davant d’un públic i comprovar si a la gent la feia riure. Se n’enriuen de tot, l’Oca de Banyoles, la farmacèutica d’Olot, l’ús dels Satisfyer, l’incest de Merlí Sapere Aude, o l’alzina bicentenària del carrer Encarnació van ser algun dels temes que es van tractar, sense filtres, sense censura, i els únics límits se’ls posen ells mateixos.
Enginy i imaginació a dojo, El Soterrani ha estat també un descobriment de talents, un canal per fer-se escoltar. A banda dels humoristes ja mencionats, també hi acostumen a actuar d’altres com Joan Ferrús, Joel Díaz o Dolors Boatella, i entre el públic s’hi han colat guionistes o directors de televisió que després de diverses actuacions, han obert les portes a la majoria d’ells als mitjans convencionals: Està Passant (Tv3), La Competència (Rac1), Estat de Gràcia (Catalunya Ràdio) o l’APM (Tv3 i Catalunya Ràdio). Tots els humoristes no obliden mai però tornar sempre al punt de partida, comprar una cervesa ben freda i agafar el micròfon del Soterrani.
Els monòlegs tenen una llarga tradició britànica i nord-americana, però a Catalunya i en català la mostra és molt més reduïda, el principal referent històric ha estat l’Andreu Buenafuente, i això que va deixar de fer-ne a Tv3 l’any 2004. Podcast i Youtube han donat a aquests còmics les eines suficients per a desenvolupar i mostrar tot el seu talent, fenòmens com No te metas en política o La Sotana ja són una opció d’oci real sobretot entre el públic jove, i l’Ana, el Magí, el Manel o el Joel han aconseguit una certa popularitat, cuidada també des de les xarxes socials.
L’èxit de fenòmens com El Soterrani han donat peu a altres projectes dins del món del monòleg en català com L’Altre-Micro obert. Cada dimarts, a les 21.15h, l’Alfa Bar (Gran de Gràcia, 36) ofereix l’oportunitat als nouvinguts en aquest gènere a fer el seu monòleg durant set minuts i intentar fer riure el públic.