Festa Major impulsa l’exposició i el projecte teatralitzat de les Carteres

Societat

Després de la proves dels darrers anys, la Fundació Festa Major ha apostat definitivament per atorgar més impuls a l’exposició de temàtica nadalenca, amb més visites guiades per a les escoles i activitats relacionades. Els resultats, segons apunten des de l’entitat, són “molt bons”.

Així, “Benvolguts Reis Mags…qui sou?” estudia i analitza l’origen i desenvolupament del mite dels Reis Mags a través de la història. El visitant pot copsar com ha anat evolucionant i canviant els valors de la societat occidental al llarg dels segles i com determinades tradicions relacionades amb aquesta diada s’han conservat fins avui dia. La mostra ofereix dos nivells de lectura, una per al públic adult que vol descobrir l’origen i evolució d’una dels mites més arrelats a la cultura catalana i un altre nivell de lectura per als infants. En aquest sentit es descobreixen quins han estat els ajudants que tenen els Reis repartits per tot el territori català, amb fitxes explicatives de patges i carters de tota la geografia catalana. Els infants també poden entrar al menjador d’una casa que es prepara per viure la nit de Reis. Amb els objectes troben l’explicació de l’origen de moltes de les tradicions que encara perduren, com ara el fanalet, deixar menjar pels Reis i pels camells, el tortell, escriure i anar a lliurar la carta, deixar la sabata al balcó o anar a les cavalcades. A l’edició 2018 van passar més de 350 infants de 5 a 10 anys i en aquesta edició ja hi han participat un total de 24 escoles. A més, l’exposició -fins al 31 de gener a l’Espai Musons- fa una especial atenció a les Carteres Reials de Gràcia, les emissàries dels Reis a la Vila.

Precisament, el projecte de renovació de la cavalcada -que té lloc el 4 de gener- fa una nova passa endavant. L’objectiu, segons la Fundació, és completar el projecte en quatre anys, insistint en la part de teatralització de carrer. Aquest any, l’Ona, la Sitar i l’Estel de Foc estrenen vehicles. L’any passat, un acord amb una entitat de cotxes clàssics, va permetre un nou transport per a la cavalcada de les carteres pels carrers de Gràcia però la propera ruta serà en uns camions petits guarnits amb temàtica centrada en les cartes. Com sempre, a la tarda, s’hi organitzen tallers de manualitats per als infants a la plaça de la Vila mentre esperen l’arribada de les carteres. I amb una xocolata calenta.