El 33è Tradicionàrius reivindica tradició i innovació i s’omple d’homenatges

Cultura

El Festival Folk Internacional Tradicionàrius engega aquest divendres la 33a edició amb un protagonista clar: Kepa Junkera. L’exposició Kepa Junkera des de l’objectiu de Josep Tomàs i el concert Kepa Aurrera serviran de reconeixement “d’un amic de la casa que sempre està al peu del canó”, segons Jordi Fàbregas, director del festival. “No hi serà físicament, perquè s’està recuperant d’una malaltia, però sí la seva música”, va assegurar Fàbregas a la presentació del festival aquest dimecres al CAT.

Amb un pressupost de 130.500 euros (finançant en bona part per les administracions), la fita d’enguany -que inclou més de 70 propostes de música d’arrel, espectacles de nova creació, multidisciplinaris i estrenes absolutes-, també homenatjarà altres noms del sector: els 10 anys de RIU, un dels grups que en el seu moment va revolucionar l’escena folk catalana, els 40 anys de la formació Grallers de l’Acord amb un concert tribut amb Criatures i els ‘25 anys de vacances d’Ovidi Montllor’ amb el concert del grup valencià El Diluvi i la presentació del seu últim disc Junteu-vos. El gruix de la programació seran la presentació de discos i nous espectacles dels 49 grups i artistes programats fins al 3 d’abril; un total de 14 treballs discogràfics (Joana Gomila i Laia Vallès, Marala, La Marta Rius, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, OS Chotos o La Coixinera), 11 espectacles (els Quicos, Sis Veus, Quartet Brossa, Cor País Meu) comparteixen cartell amb espectacles de fusió de Josep Maria Ribelles (1/02), Germà Negre i Sons Essencials (7/02) i El flabiol rumbeja de la cloenda (3/04); un nou cicle de concerts arran d’escenari (Arnau Obiols, la Companyia MINIMÍssima o Manú Sabaté) i les nits de ball folk d’arreu d’Europa.

Destaca la recuperació de l’església de Santa Maria de Gràcia amb el concert Cornamusa i Orgue (15/02), i la proposta de fusió amb dansa de Socarrel (28/02). El projecte educatiu Escoles al CAT pretén incidir en la formació en música tradicional de l’alumnat al llarg del recorregut acadèmic.

Per últim, el cicles Les Vespres dels dimecres, Folk al Mercats o el Tradicionàrius al Territori hi seran un any més, així com la festa dels Foguerons de Sant Antoni, la festa major d’hivern de Gràcia.

Flabiol i rumba per tancar. A part de la cercavila amb les colles de cultura de Gràcia, enguany la cloenda del Tradicionàrius divendres 3 d’abril serà d’estrena amb l’espectacle ‘El flabiol rumbeja’, un concert que connecta els dos sons propis de Mataró, el flabiol i la rumba, tot i que han transitat sovint per camins diferents.