“La feina dels agricultors catalans encara no és prou visible ni reconeguda”

Societat

Amb la idea d’apropar l’agricultura local a les llars de Barcelona amb l’ajut de la tecnologia i impulsar un consum conscient i responsable, en Raimon (agrònom), en Pau (enginyer informàtic) i l’Oriol (enginyer industrial) han creat Cooltivat, un projecte encara en fase de desenvolupament però que ja ha començat a fer les primeres passes. Al març posaran en marxa una campanya de crowdfunding. L’Oriol n’explica els detalls.

Què és Cooltivat?
El projecte Cooltivat vol acostar l’agricultura a les llars de Barcelona, actualment molt allunyades de la terra, des d’un enfocament entretingut, educatiu i amb valors molt positius. I ho hem volgut fer amb les noves tecnologies, amb la digitalització d’un sector tan tradicional com és el de l’agricultura.

Com funcionarà?
Cooltivat permetrà als habitants del Barcelonès que no disposen d’espai ni de temps per l’activitat setmanal que requereix, tenir les seves parcel.les d’hort per cultivar els seus propis aliments. A través de la web o de l’aplicació de Cooltivat, els usuaris dissenyaran les seves parcel.les amb els cultius que més els hi agradin, tenint en compte els seus hàbits de consum. Després, els agricultors de Cooltivat les faran realitat, mantenint informat als usuaris sobre com evolucionen els seus cultius i descobrint els reptes que la natura va plantejant. La interacció usuari-agricultor serà molt dinàmica a través de notificacions sobre l’estat dels seus cultius, fotos i vídeos personalitzat de les seves plantes, etc. La gran recompensa arribarà quan aquests cultius vagin donant els seus fruits, i que Cooltivat els farà arribar a casa.

Quin és l’origen del projecte?
Sempre he estat apassionat dels cicles naturals, del procés de com una llavor es converteix en un fruit. No havia tingut l’oportunitat de tenir un hort propi i conrear els meus propis aliments, així que un dia amb el Pau, amb qui ja teníem ganes de fer un projecte plegats, vam llogar 50 metres d’hort a Cabrera de Mar. Ens va agradar moltíssim i vam decidir trobar una manera de poder apropar tot això a la gent de Barcelona.

I la manera és la tecnologia…
Sí, s’havia de digitalitzar la idea, una feina que ha de portar a terme el Pau. Però ens faltava una altra pota, i aquí és quan entra en Raimon, a qui vam conèixer de les formacions a l’hort; li va agradar tant el projecte que s’hi va sumar.

I en quina fase està ara?
Farem un Verkami al mes de març i en la campanya, els potencials mecenes podran aconseguir, en exclusiva, les primeres parcel.les de Cooltivat i amb descomptes importants, que arribaran al 40%. Aquest finançament el necessitem per dedicar-nos tots tres al projecte i desenvolupar, en el termini d’uns set mesos, la plataforma digital. És a dir, per un costat validem la idea creant comunitat i per una altra rebrem el finançament necessari per dur-la a terme.

Quin paper tenen els agricultors?
Per fer un mercat virtual de productes d’agricultors de proximitat i majoritàriament ecològics estem fent ara un llistat a partir del registre de la CCPAE però prioritzarem la proximitat. És clar que el producte ecològic és bàsic però entre un productor certificat i un de proximitat que treballi segons uns mètodes que siguin sostenibles i respectuosos, prioritzarem la proximitat.

Com fareu per donar més visibilitat als productors?
L’objectiu és que els usuaris complementin la collita pròpia que aniran rebent de les seves parcel.les amb productes de proximitat de productors catalans perquè, setmanalment, rebin la caixa d’hortalisses que necessiten i evitar així el malbaratament de productes. Volem donar suport als agricultors catalans, que tan important és avui en dia, amb dues de les tasques que més difícil tenen, com són la visibilitat i la comercialització dels seus productes. Volem que la ciutadania conegui les persones que hi ha darrere dels productes que consumeixen per, així, reconèixer-los la feina que fan i tinguin el suport que mereixen.