Protegim L’Illa i Districte reobren el debat per desafectar Rambla de Prat i protegir el taller Vallmitjana

Societat

La plataforma Protegim L’Illa i el Districte es van donar un temps el passat març per ajornar fins després de les eleccions municipals el llarg debat de modificació del Pla General Metropolità per desafectar els pisos que haurien d’anar a terra per l’allargament de la Rambla de Prat cap a dins del nucli històric. El Districte, retocant una idea inicial del passat mandat, plantejava dos blocs d’habitatge públic als carrers Àngel i Jaén i l’obertura d’Àngel cap a Astúries, a l’altura del número 4.

Entre novembre de 2018 i març de 2019 hi va haver fins a quatre propostes rebutjades pels veïns, primer per la reivindicació d’un plataner històric al minipulmó verd que hi ha entre els carrers Astúries, Àngel, Montseny i Travessia Sant Antoni, i després per la força que ha agafat la voluntat veïnal de mantenir el taller Vallmitjana, un edifici de 1860 transitat a principis de segle XX per artistes com Nonell, Picasso o Gargallo. La tardor, amb les eleccions ja superades, ha avançat calenta entre les dues parts, perquè el nou catàleg de Patrimoni no ha inclòs el taller, perquè està afectat per un futur vial. Però el debat encara no s’havia reprès cara a cara.

Amb aquestes qüestions pendents dimarts es van tornar a asseure Protegim L’Illa i el Districte, per primer cop amb la presència de quatre consellers del govern i portaveus de tota l’oposició, els qua hauran d’aprovar al cap i a la fi la modificació del pla. El Districte es reafirma en la idea d’aixecar deu pisos d’habitatge públic al carrer de l’Àngel i vuit més a Jaén, el mínm que ja accepta l’Institut Municipal de l’Habitatge. Però la plataforma aposta per conservar “la memòria menestral i cultural” de Vallmitjana, és a dir, les dues plantes de l’edifici d’Astúries 4, cosa que impediria fer el bloc d’Àngel i obrir Àngel cap a Astúries.

Una solució salomònica, verbalitzada pel gerent del Districte al febrer, passava per obrir un passadís per garantir la connexió i l’edifici nou, però dimarts -amb nova gerent- la proposta no va sortir a debat, i ara la paraula la té l’informe final de Patrimoni, a partir de les recomanacions dels experts que van redactar el nou catàleg. “Ningú pot prendre cap decisió sobre l’MPGM de Rambla de Prat abans de decidir Vallmitjana”, ha apuntat el portaveu de Protegim L’illa, Josep Maria Artigal. La via de desafectació incloent la protecció parcial o total de Vallmitjana, en tot cas, es tramitarà al marge del procés de catalogació dels nous elements de patrimoni, 1.021 finques que dupliquen les 564 protegides actualment, i el Conjunt Vila de Gràcia.

Nova expo i repetició de la ‘matinée’. Els veïns segueixen programant activitats per garantir la pressió sobre el Districte i en els propers dies inauguraran una mostra de fotos a la botiga on abans hi havia el taller Vallmitjana. El 7 de març, a més, repetiran la ‘matinée’ que el passat 9 de novembre van representar, entre altres, Manel Barceló, Pepa Arenós, Àurea Màrquez i Mònica Glaenzel.